С порастом температура и нестабилним условима раста који угрожавају жетву кафе, научници траже начине да повећају ефикасност њеног кувања. Нова студија објављена у часопису "Физика флуида" открива да мала подешавања у техници сипања могу смањити количину употребљених зрна кафе до 10 процената, без жртвовања укуса.
Арнолд Матхијссен и колеге са Универзитета у Пенсилванији у САД испитали су како проток воде утиче на екстракцију кафепреко које се та вода прелива.
Идеја овог истраживања је заправо била да видимо да ли можемо да помогнемо да се нешто уради смањењем потребне количине кафе у зрну, уз одржавање исте количине екстракције, тако да добијете исту јачину кафе, објашњава Матхијсен за "Њу сајентист".
"Магичних" 50 центиметара
Тим је открио да сипање воде полако повећава екстракцију повећавајући време контакта између воде и млевених зрна кафе. С друге стране, преспоро сипање има супротан ефекат, узрокујући да се талог кафе слегне, а екстракција опада.
Да би се то спречило, Матхијссен предлаже сипање млевене кафе са веће висине.
"Ако подигнете висину лонца са топлом водом, у основи можете добити више енергије за извлачење из гравитације", каже он. Повећана кинетичка енергија подстиче бољу циркулацију и помаже екстракцију кафе.
Експерименти су показали оптималне резултате на висинама до 50 центиметара. Више од тога доводи до опструкције тока и представља опасност од опекотина.
"Будите разумни. Прво, покушајте да будете спори. Затим подигните лонац са кључалом водом и идите што спорије можете, али не дозволите да вода престане", каже Матхијссен.
Ако се пажљиво користи, овај метод одржава укус и јачину уз смањење потрошње кафе за пет до 10 процената, са потенцијалом да уштеди потрошњу кафе за више од 1,3 милијарде евра годишње широм света.
Погледајте и: