Ипак, тим научника са Универзитета у Бергену у Норвешкој, Института Бергхофен и Универзитета Флиндерс у Аустралији успео је да додавањем антимикробних наночестица од угљеника и кобалта побољша природна својства сирћета за убијање бактерија, пише "Сајенс дејли".
Молекуларни биолози др Адам Трускевич и и професор Нилс Халберг открили су да ове честице могу убити неколико опасних бактеријских врста, а њихова активност је појачана када су додате слабом раствору сирћета.
Као део студије објављене у журналу "АЦС Нано", њих двојица додали су наночестице слабој сирћетној киселини како би створили снажан антимикробни третман. Ову мешавину користили су против неколико патогених врста, укључујући Staphylococcus aureus, супербактерију отпорну на лекове, Escherichia coli i Enterococcus faecalis.
Др Трускевич је рекао да кисело окружење из сирћета доводи до бубрења бактеријских ћелија и преузимања третмана наночестицама.
"Једном изложене, чини се да наночестице нападају опасне бактерије како из унутрашњости бактеријске ћелије, тако и на њеној површини, узрокујући њихово пуцање. Важно је да овај приступ није токсичан за људске ћелије и показало се да уклања бактеријске инфекције из рана мишева без утицаја на зарастање", рекао је он.
Антибактеријско појачање у сирћету пронађено у студији могло би потенцијално бити важан допринос борби против антимикробне резистенције широм света, са процењених 4,5 милиона смртних случајева годишње повезаних директо са инфективним болестима.
Професор Халберг је рекао да ова студија показује како се наночестице могу користити за повећање ефикасности традиционалних бактеријских третмана.
"Комбиновани третмани као што су они истакнути у овој студији могу помоћи у сузбијању антимикробне резистенције. С обзиром на то да овај проблем може убити до пет милиона људи сваке године, кључно је да тражимо нове начине убијања патогена као што су вируси, бактерије и гљивице или паразити", рекао је он.
Погледајте и: