УПФ, која, према данашњем писању ,,Гардијана'', све више замењује свежу храну у исхрани деце и одраслих на свим континентима, повезана је са повећаним ризиком од више здравствених проблема, укључујући гојазност, дијабетес типа 2, срчане болести и депресију.
Нагли пораст конзумације УПФ широм света подстакле су корпорације усмерене ка агресивним методама са циљем да повећају продају, манипулишу научном расправом и спрече регулацију, наводи истраживање објављено у часопису Лансет.
Серија од три научна рада наводи да милиони људи све више конзумирају производе као што су готова јела, житарице, протеинске штанглице, газирана пића и брза храна.
У САД и Великој Британији више од половине просечне исхране чине УПФ производи, а код неких, посебно млађих и сиромашнијих становника, УПФ чини и до 80 одсто исхране.
Преглед 104 дугорочних студија показао је да 92 студије бележе повећан ризик од хроничних болести и преране смрти код особа које конзумирају УПФ.
Један од аутора студије, професор Карло Монтеиро са Универзитета у Сао Паулу истиче да резултати потврђују потребу за хитним мерама.
"Први рад у овој серији показује да високо прерађена храна штети свим главним органима. Људи нису биолошки прилагођени за њихову конзумацију", истакао је Монтеиро.
УПФ производи су индустријски произведени, често уз вештачке ароме, емулгаторе и боје, укључују газирана пића и паковане грицкалице, врло су калорични, али сиромашни хранљивим материјама, појашњава британски лист.
Научници који нису учествовали у студији углавном подржавају преглед, али позивају и на даља истраживања, упозоравајући да повезаност са здравственим проблемима не значи нужно и узрочност.
Погледајте и: