Различити мириси у шампону могу утицати на то како доживљавате текстуру ваше косе. Мирис ружа чини да ваша коса изгледа свиленкастије, на пример, истиче Смит за „The Conversation“.
Чак је и наше искуство укуса у великој мери одређено мирисом. Јогурти могу деловати богатије због свог мириса, а укуси попут малине не долазе из рецептора укуса већ из интеракције носа и језика.
Аристотелових пет чула више не одражавају тачно стварност, каже Смит. Он напомиње да савремена истраживања указују на то да људи могу имати између 22 и 33 чула.
,,Мој дугогодишњи сарадник, професор Чарлс Спенс из Кросмодалне лабораторије на Оксфордском универзитету, рекао ми је да његове колеге из неуронауке верују да постоји између 22 и 33 чула“, објашњава Смит.
То укључује проприоцепцију, која прати положај удова; интероцепцију, која детектује промене у телу; и осећај самоконтроле над покретом, који је често оштећен код пацијената са можданим ударом.
Наш осећај равнотеже комбинује информације из унутрашњег уха, очију и проприоцепције. Путници у авиону, на пример, доживљавају нагиб кабине током полетања јер вид и вестибуларни сигнали међусобно делују.
Смит наглашава да вид, додир и слух стално раде заједно како би обликовали наше искуство света.
На Универзитету у Лондону, Центар за проучавање чула истражује ове интеракције. Пројекти попут „Преиспитивање чула“ открили су како звук сопствених корака мења начин на који се осећамо у нашим телима и како аудио водичи могу побољшати наше памћење детаља уметничких дела.
Смит наводи интерактивне изложбе попут „Разоткивена чула“ као примере, где посетиоци сами истражују илузије, попут илузије величине и тежине. Заустављање и обраћање пажње на ове сензације открива изванредну стварност да су наша чула испреплетена и стално обликују перцепцију, памћење и задовољство. Њихово разумевање открива изванредну дубину стварности наших свакодневних искустава.
Погледајте и: