НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници тврде да људи имају чак више од 30 чула

Ретко размишљамо о томе колико информација нам наша тела преносе изван наших уобичајених пет чула. Храпавост кухињске плоче, топлина јутарњег сунца или мекоћа хлеба, све се региструје без свесног напора. Бери Смит, директор Института за филозофију на Универзитету у Лондону, објашњава како се ова суптилна чула често занемарују.
Sputnik
Различити мириси у шампону могу утицати на то како доживљавате текстуру ваше косе. Мирис ружа чини да ваша коса изгледа свиленкастије, на пример, истиче Смит за „The Conversation“.
Чак је и наше искуство укуса у великој мери одређено мирисом. Јогурти могу деловати богатије због свог мириса, а укуси попут малине не долазе из рецептора укуса већ из интеракције носа и језика.
Аристотелових пет чула више не одражавају тачно стварност, каже Смит. Он напомиње да савремена истраживања указују на то да људи могу имати између 22 и 33 чула.
,,Мој дугогодишњи сарадник, професор Чарлс Спенс из Кросмодалне лабораторије на Оксфордском универзитету, рекао ми је да његове колеге из неуронауке верују да постоји између 22 и 33 чула, објашњава Смит.
То укључује проприоцепцију, која прати положај удова; интероцепцију, која детектује промене у телу; и осећај самоконтроле над покретом, који је често оштећен код пацијената са можданим ударом.
Наш осећај равнотеже комбинује информације из унутрашњег уха, очију и проприоцепције. Путници у авиону, на пример, доживљавају нагиб кабине током полетања јер вид и вестибуларни сигнали међусобно делују.
Смит наглашава да вид, додир и слух стално раде заједно како би обликовали наше искуство света.
На Универзитету у Лондону, Центар за проучавање чула истражује ове интеракције. Пројекти попут „Преиспитивање чула“ открили су како звук сопствених корака мења начин на који се осећамо у нашим телима и како аудио водичи могу побољшати наше памћење детаља уметничких дела.
Смит наводи интерактивне изложбе попут „Разоткивена чула“ као примере, где посетиоци сами истражују илузије, попут илузије величине и тежине. Заустављање и обраћање пажње на ове сензације открива изванредну стварност да су наша чула испреплетена и стално обликују перцепцију, памћење и задовољство. Њихово разумевање открива изванредну дубину стварности наших свакодневних искустава.
Погледајте и:
Коментар