- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Песков о изјавама Антонова и Медведева: То је став Кремља, у нуклеарној доктрини нема супротности

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПортпарол руског председника Дмитриј Песков
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Изјаве руског амбасадора у Вашингтону Анатолија Антонова о недопустивости испорука оружја Украјини одражавају став Кремља и председника, а саме испоруке нимало не слуте на добро са тачке гледишта општеевропске безбедности и могу да означе прелазак сукоба на квалитативно нови ниво, изјавио је портпарол руског лидера Дмитриј Песков.

„Наравно да одражавају. Сама по себи, ово је дискусија о прихватљивости испорука оружја Украјини, које ће омогућити нападе на руску територију, иако и поред тога, Кијев има оружје помоћу кога непрестано гађа руске територије, имам у виду наше нове регионе. Ово је потенцијално изузетно опасно, то ће значити прелазак сукоба на квалитативно нови ниво, који, наравно, не слути ни на шта добро са становишта глобалне и општеевропске безбедности“, рекао је Песков новинарима.

Раније је Антонов изјавио да Оружане снаге Русије неће оставити без одговора нападе на територију Русије, укључујући Крим, реагујући на саопштења западних политичара о могућим скорим испорука Украјини савремених оклопних возила, као и на изјаву портпарола Стејт департмента Неда Прајса о прихватљивости примене америчког оружја у нападима на Крим.

У руској нуклеарној доктрини нема контрадикторности

Песков се такође осврнуо на изјаву заменика председника Савета безбедности Русије Дмитрија Медведева да, уколико нуклеарна држава изгуби конвенционалан, то може довести до почетка нуклеарног рата, истакавши да је то у потпуној сагласности са руском нуклеарном доктрином.
Он је одговарајући на питање новинара да ли то значи да је Русија спремна да примени нуклеарно оружје или промени доктрину поручио:

„Не. Апсолутно не значи то. Ово је потпуно у складу са нашом нуклеарном доктрином. Прочитајте нуклеарну доктрину. Никаквих противречности тамо нема“, истакао је портпарол.

Претходно је генерални секретара Алијансе Јенс Столтенберг изразио наду да ће на састанку контакт групе за подршку Украјини у америчкој бази „Рамштајн“ у Немачкој 20. јануара бити донете одлуке о испорукама Кијеву тешког наоружања.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ Кијеву: Русија и Путин постоје и постојаће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала