- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Пољске позвао премијера на састанак о распоређивању нуклеарног оружја у земљи

© AP Photo / Ted S. Warren,Нуклеарно оружје
Нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Председник Пољске Анджеј Дуда позвао је премијера земље Доналда Туска на састанак 1. маја како би му разјаснио своју недавну изјаву о спремности да се на територији Пољске размести америчко нуклеарно оружје.
„Надам се да ћу са господином премијером размотрити питање ‘Nuclear Sharing’, о ком је хтео да разговара са мном. Нисам о томе причао први пут и требало би да му је познат мој став, али радо ћу попричати са њим, наравно“ истакао је Дуда.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је на брифингу овим поводом да ће потенцијални објекти са америчким нуклеарним оружјем у Пољској моментално бити укључени на списак легитимних мета за уништење у случају директног војног сукоба Русије и НАТО.
Министар одбране Француске Себастијан Лекорну је, коментаришући ову тему у интервјуу немачком издању „Франкфуртер алгемајне цетунг“ истакао да би распоређивањем нуклеарног оружја у Пољској могао бити поништен Оснивачки акт о узајамним односима, сарадњи и безбедности између Русије и НАТО.
„Ми смо једина нуклеарна држава у Европи, иако је наша специфичност у томе што не припадамо Групи нуклеарног планирања НАТО. Не учествујемо у томе, јер су наши планови и наш систем обуздавања апсолутно аутономни. Распоређивање нуклеарног оружја у Пољској захтевало би дискусију међу савезницима, јер би то анулирано Оснивачки акт Русија-НАТО“, нагласио је француски министар.
Истовремено, он је оптужио Русију да га, наводно, сама крши, објављујући о размештању нуклеарног оружја у Белорусији.
Раније је Дуда у интервјуу издању „Факт“ изјавио да су пољске власти спремне да на својој територији распореде америчко нуклеарно оружје. Туск је на то узвратио да би желео да се састане са Дудом и сазна шта га је подстакло на такву изјаву.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући саопштење Пољске о спремности да размести нуклеарно оружје на својој територији, истакавши да ће при реализацији планова бити предузети кораци за обезбеђење Русије.
Програм „Nuclear Sharing“ омогућава Сједињеним Америчким Државама да распоређује своје нуклеарно оружје у земљама НАТО-а које га не поседују. САД имају у Европи и Турској 100 тактичких нуклеарних ракета. Бојеве главе су снаге од 0,3 до 50 килотона за бомбе Б61-3 и Б61-4 и складиште се у шест база у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала