- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска: Спремни смо да распоредимо америчко нуклеарно оружје на нашој територији

© AP Photo / Ted S. Warren,Нуклеарно оружје
Нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Пољске власти спремне су да на својој територији распореде нуклеарно оружје САД, изјавио је пољски председник Анджеј Дуда у интервјуу за лист „Факт“. Истовремено, премијер Пољске Доналд Туск истакао је, коментаришући Дудину изјаву, да мора да поразговара са њим, као и да сви морају бити сигурни пре него донесу овакву одлуку.

„Ако наши савезници одлуче да у оквиру 'Nuclear Sharing' распореде нуклеарно оружје такође и на нашој територији ради јачања безбедности источног крила НАТО-а, спремни смо за то. Ми смо савезници у НАТО-у и имамо обавезе по том питању, што значи да ми једноставно спроводимо заједничку политику“, објаснио је он.

Према његовим речима, „ово питање је већ неко време тема пољско-америчких разговора“.
„Већ сам говорио о томе неколико пута. Морам да признам, када су ме питали о томе, потврдио сам нашу спремност“, додао је он.
Дуда тврди да Русија све више јача Калињинградску област са војног становишта.
„Недавно је Москва пребацила своје нуклеарно оружје у Белорусију“, истакао је он.

Премијер Пољске: Морамо сви бити сигурни у ову одлуку

Премијер Пољске Доналд Туск изјавио је да жели да се састане са Дудом како би сазнао шта га је подстакло на изјаву на тему могућег распоређивања нуклеарног оружја у земљи.
Он је истакао да мора добро да разуме намеру председника земље.
„За мене је веома важно да Пољска буде безбедна и што боље наоружана, али желео бих да да потенцијалне иницијативе, пре свега, добро припреме људи који су за то одговорни и како бисмо сви били сигурни да то желимо. Идеја је веома обимна и, рекао бих, веома озбиљна. Морам да знам све детаље који су га навели на овакву одлуку“, додао је он.
Програм „Nuclear Sharing“ омогућава Сједињеним Америчким Државама да распоређује своје нуклеарно оружје у земљама НАТО-а које га не поседују. САД имају у Европи и Турској 100 тактичких нуклеарних ракета. Бојеве главе су снаге од 0,3 до 50 килотона за бомбе Б61-3 и Б61-4 и складиште се у шест база у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала