- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Блинкен у Пекингу пренео забринутост због кинеске подршке Русији; Кина: САД су лицемерне

© AP Photo / Kiichiro SatoЗаставе Сједињених Америчких Држава и Кине
Заставе Сједињених Америчких Држава и Кине - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Државни секретар САД Ентони Блинкен изразио је забринутост током састанка са министром спољних послова Кине Вангом Јием због подршке коју Кина наводно пружа Русији, јавља АФП позивајући се на представника Стејт департмента. Портпарол кинеског МИП-а Ванг Венбин је након тога поручио САД да престану са оптужбама и помогну у решавању украјинске кризе.
Како се наводи, то се односи на кинеску подршку руском одбрамбено-индустријском сектору.

О Тајвану и Блиском истоку

Поред тога, како наводи представник Стејт департмента, Блинкен је у разговору са Јием истакао значај мира и стабилности у региону око Тајвана и на Блиском истоку.
„Напредак по агенди коју су зацртали наши лидери захтева активну дипломатију и сматрам да не постоји алтернатива директним сусретима како би се ишло напред“, рекао је он.
Блинкен је, како се наводи, нагласио да је потребно да две земље буду свесне које су то области у којима им се интереси разилазе како би избегли неспоразуме и погрешне процене.
То је наша заједничка одговорност коју имам не само пред нашим народима већ и читавим светом.
Блинкен је, такође, рекао да САД немају намеру да мењају кинески систем и да улазе у сукоб са Кином.
"САД немају намеру да мењају систем у Кини, да ступају у сукоб с Кином, не желе раскидање веза са Кином нити да спречавају развој Кине. Успешна Кина која се развија је благо за цео свет", навео је Блинкен а саопштило је кинеско Министарство спољних послова.
Америка жели да сарађује са Кином, јача дијалог, контролише несугласице, избегава неспоразуме и допринесе развоју односа две државе.
Ванг Ји је на састанку са Блинкеном рекао да САД треба да престану да шире лажне изјаве о дефициту производних капацитета Кине, као и да је потребно да укину санкције кинеским компанијама.
Такође је поручио да Вашингтон треба да на делу спроведе своја саопштења да не намерава да обуздава економски развој Кине, да не тежи уништењу веза са Пекингом и не планира да спречава научно-технички прогрес земље.
Према његовим речима, ако САД буду сматрале Кину својим главним противником, односи две земље биће пуни проблема.

Кина: Престаните са оптужбама и помозите у решавању кризе

Портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин је, коментаришући Блинкенове оптужбе због кинеске подршке Русији поручио да Пекинг саветује америчкој страни да престане да оптужује кинеске власти, већ да уложи реалне напоре за решавање сукоба у Украјини.
Ванг је оценио и да су САД лицемерне јер помажу Кијеву, а истовремено осуђују нормалне трговинско-економске односе Русије и Кине.
Он је истакао да Москва и Пекинг у години када се обележава 75. година од успостављања дипломатских односа, активно одржавају дијалог на високом нивоу.
Поред тога, портпарол кинеског МИП-а је оценио да је НАТО директно одговоран за украјинску кризу.
„НАТО треба да размисли о својој улози, да престане да пребацује кривицу и предузме ефикасне практичне кораке за политичко решавање украјинске кризе“, нагласио је Ванг.
Према његовим речима, извор украјинске кризе крије се у противречностима које су током дуго година акумулиране у области регионалне безбедности у Европи.
Портпарол је још је додао да ће Пекинг и даље бити на страни мира, дијалога и праведности, играјући конструктивну улогу у решавању кризе.
Поред тога, Ванг је изразио уверење да се Кина нада да ће САД престати да распоређују ракете средњег домета у азијско-пацифичком региону, да неће приморавати земље региона да бирају страну, као и да ће престати да подривају интересе стратешке безбедности Кине.
Ванг је још прокоментарисао изјаву генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да Кина шаље Русији технологије и опрему, које се примењују у војној области, рекавши да то нема везе са стварношћу.
Он је, према кинеским медијима, истакао да су такве тврдње неосноване и имају за циљ да пребаце кривицу и појачају напетост, те да Кина није страна увучена у украјински сукоб, већ остаје одана миру и дијалогу.
Ванг је додао да Пекинг не доставља оружје странама које ратују и строго контролише извоз робе двоструке намене, посебно, цивилних дронова.
Амерички државни секретар борави у Кини до 26. априла а данас ће се састати са кинеским председником Кине Си Ђинпингом.
Кинески министар спољних послова Ванг Ји - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
СВЕТ
Кина поручује Америци: Црвене линије Пекинга не смеју бити пређене
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала