Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија потврдила да је самостална

© Tanjug / RADE PRELIĆКандидат за премијера Србије Милош Вучевић
Кандидат за премијера Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
Пратите нас
Састав нове владе показује да Србија наставља да води самосталну и независну спољну политику сарадње са свим светским силама с тим што је у кабинету Милоша Вучевића појачана тзв. источна компонента, сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.
На посебној седници Народне скупштине Републике Србије на дневном реду је избор владе а очекује се да ће после гласања уследити полагање заклетве председника и чланова Владе Србије. Мандатар Милош Вучевић изнео је на седници програм и предложио састав владе.
Вучевић је јуче саопштио имена 31 члана свог кабинета које ће предложити парламенту, међу којима има осам нових личности, док ће три особе после извесног времена поново бити у влади. Вучевић је предложио и да нова влада има четири потпредседника и пет министара без портфеља.

Влада континуитета уз појачану источну компоненту

Србија је новим саставом владе показала да је Српска напредна странка доминантна политичка партија и да ће имати континуитет унутрашње и спољне политике, каже Станковић за Спутњик.
Ако говоримо о спољнополитичким оријентацијама, направљен је један микс политичких личности које могу да симболизују отвореност за сарадњу и са Истоком и са Западом, додаје Станковић.
„С тим што је данас, чини ми се, кроз присуство неких личности јача та источна компонента, уз једну евро-скептичност. Наравно, формално гледано задржано је Министарство за европске интеграције, што је порука да Србија не одустаје од европског пута. Постављен је амбасадор Марко Ђурић за министра спољних послова који има позитивну оцену америчких званичника. Али исто тако у владу су враћени људи који на симболичком нивоу представљају особе које означавају континуитет и продубљивање сарадње са Русијом.“

Две ступице – тзв. Косово у СЕ и „геноцид“ у Сребреници

Сам председник Србије Александар Вучић доста држи до односа са Кином, истиче Станковић и подсећа да у Београд за неколико дана долази кинески председник Си Ђи Пинг који је уз Београд изабрао још две дестинације у Европи – Будимпешту и Париз.
А то значи да је Србија земља која жели да има најближе и свеобухватне односе са Кином што се неће допасти никоме ни у Берлину, ни у Вашингтону, ни у Лондону, ни у Бриселу, сматра Станковић.
„Објективно гледано наставља се тај спољнополитички курс, с тим што нас сад чекају две ступице. Једна је чланство тзв. Косова у Савету Европе, а друга је Резолуција о Сребреници која без обзира на политички карактер који је симболички, може да буде врло опасна јер је употребљива у неким расправама у евентуалном уставном прекомпоновању БиХ. Ако се конституише култура сећања на злочине и преко Сребренице, онда би могао да се оснажи стари бошњачки аргумент да је Република Српска посредно гледано геноцидна творевина, па као таква не треба да постоји.“

Србија сарађује са свим великим играчима

Русија и Кина су категорички против тога и сасвим је разумљиво да Србија покушава да држи неки баланс у спољној политици, да са Западом сарађује кад може политички, а пре свега економски, културно, саобраћајно и технолошки, а са Истоком и политички и економски колико је то могуће, додаје Станковић.
Он подсећа да са Кином и Русијом имамо слободну трговину и да постоји простор за нове кинеске инвестиције јер, у крајњој линији, Кинези у Србији имају озбиљне инвестиције у сектору рударства.
„Кина је водећа земља по питању фабрика за израду литијумско-јонских батерија а Србија има литијум. Дакле није немогуће да нека од кинеских фирми овде потражи могућност да се, након што 'Рио тинто' отвори рудник у Србији, појави као партнер. Код Кинеза те ствари иду и политички и економски и технолошки. У крајњој линији имамо слободну трговину са Кином и Русијом, тако да остаје тај исти курс политике отворености за сарадњу са свим значајним светским играчима на глобалној сцени“, закључио је Станковић.
Погледајте и:
Плоча на згради Владе Србије  - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
СРБИЈА
Биографије нових осам министара у Влади Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала