- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан поручио Европи: Играте се ватром, нећемо дозволити да Мађари буду увучени у светски рат

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Уђи у базу фотографијаМађарски премијер Виктор Орбан
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2024
Пратите нас
Европски лидери се играју ватром – увлаче се у сукоб у Украјини, који може да доведе до новог светског рата, упозорио је мађарски премијер Виктор Орбан.
„Европа се игра ватром. Не кажем да европски лидери марширају ка рату, али сваки дан предузимајунове кораке у том правцу“, рекао је Орбан за радио „Kossuth“.
По његовом мишљењу, то се дешава иако је „већина људи на страни мира“.
„Нисмо хтели да учествујемо у Првом и Другом светском рату. Нећемо дозволити да Мађари по трећи пут буду увучени у светски рат“, нагласио је премијер.
Он је напоменуо да сматра опасним разговоре лидера Европске уније и бројних европских земаља „о рату у Европи“ и могућности слања западних трупа у Украјину. Према његовим речима, то може да указује на њихове „праве намере“.
„Ми балансирамо на ивици рата и мира“, рекао је Орбан.
Поред тога, приметио је да су сукоб у Украјини и санкције Русији изузетно негативно утицали на европску економију. „Сматрам ово веома опасним и бринем за будућност Европе“, додао је шеф владе.
Истовремено, он је за државни радио рекао да ће Мађарска морати да повећа потрошњу на одбрану и следеће године ако се рат у Украјина продужи и 2025. године, смањујући на тај начин износ расположивих средстава за остале трошкове.
С тим у вези, Орбан је објаснио да, ако се рат у Украјини продужи до 2025. године, нивои издвајања за одбрану Мађарске за 2023. и 2024. годину неће бити довољни и да ће морати да буду повећани, преноси агенција МТИ.
Мађарска је знатно повећала издвајања за одбрану прошле године и то на 2,43 одсто БДП-а, што је изнад два одсто, на шта су се обавезале чланице НАТО-а, додао је.

САД највише профитирале од рата у Украјини

Премијер Мађарске оценио је да је потребно европско безбедносно решење које укључује Русију и да је од рата у Украјини највише профитирала америчка војна индустрија, пошто су САД упутиле највећу војну помоћ Кијеву.
„Наше историјско искуство са ратом је да можете само изгубити. Што сте ближе ратној зони, то је већа цена коју плаћате“, навео је Орбан.

О бомбардовању Југославије

Говорећи о 25. годишњици НАТО бомбардовања Југославије, премијер је подсетио да се Мађарска тек 1999. године придружила Алијанси и да је морала да обезбеди своје аеродроме за савезничке авионе.
Орбан је у исто време добио гаранцију да ће Мађарска остати по страни од сукоба на Балкану. Према његовим речима, захваљујући томе је било могуће да се избегне„рат са Србијом и вишегодишње нарушавање односа две земље“.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала