00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
У којој књижевној епохи живимо
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Живот је као бокс: Научите да примате ударце, али задате победнички
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пречник страним речима и изразима“
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Због короне многи претерују : Поједина средства за прање намирница могу бити веома опасна

© Фото : PixabayПолице с воћем и поврћем у продавници
Полице с воћем и поврћем у продавници - Sputnik Србија
Пратите нас
У време пандемије вируса корона потребна је додатна опрезност када је у питању куповина намирница у продавници, а важно је знати и којим средствима се те намирнице никако не смеју прати.

Прехрамбени технолог Марија Словић саветује да се мора водити рачуна и о могућој контаминацији паковања.

Она указује да би људи требало да пазе да тим паковањима не контаминирају кухињске елементе пошто на њима може да буде трагова вируса корона.

Пензионер у продавници са маском - Sputnik Србија
Шта ако у продавници додирнемо нешто заражено?

Контаминација са паковања је, како наводи, могућа у знатно нижој мери него са човека на човека, тако да мере опреза треба примењивати, али не треба претеривати. Ово, међутим, не важи за високо осетљиве групе.

„Можете дезинфиковати алкохолом воће, али јако је важно — храну не смете да перете хемикалијама, разним избељивачима и детерџентима“, изјавила је Словићева за ТВ Прва.

Овај вирус је, како је објаснила, термолабилан што значи да на њега утичу температуре и да се уништава на педесетак степени.

„Значи једноставно оперите намирнице у топлијој води и то ће спречити могућност контаминације“, казала је Словићева.

Према њеним речима, сва храна која се термички обрађује је безбедна и са становишта других микроорганизама и овог вируса. Оно које није могуће опрати топлом водом, треба оставити на тераси, бар да преноћи и сутра имате много мању могућност преноса јер се вирус само одређени број сати задржава на површинама.

„Ово није типичан вирус хране као што је рецимо норавирус који расте и размножава се у храни, он се само, ако га додирне заражена особа, задржава на површини неко време“, навела је Словићева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала