Ипак, сада почиње успон, оцењује институт ИФО у коментару достављеном Танјугу поводом статистичких података који су објављени у среду.
Према прелиминарним подацима немачког Савезног завода за статистику, БДП највеће европске економије је пао у другом тромесечју за 10,1 одсто на кварталном нивоу, а на годишњем за 11,7 одсто, према десезонираним подацима.
„Економија је забележила стрмоглави пад без преседана. Дотакла је дно за време пандемије и сада се враћа расту, мада још не на свој пређашњи ниво“, наводи у коментару Тимо Волмерсхојзер, шеф за прогнозе економског института ИФО са седиштем у Минхену.
На нивоу целе године очекује се да ће домаћи производ Немачке пасти за око пет одсто, каже немачки стручњак.
„Постепено укидање ограничења довело је до снажног повећања промета у малопродаји у мају, јер су потрошачи обављали многе куповине које су морали да одложе. Производња и продаја су постепено порасли и у другим секторима економије“, додаје Волмерсхојзер.
Поред тога, индекс пословне климе, који израчунава ИФО, значајно се побољшао у последње време у многим компанијама, напомиње Волмерсхојзер.
„Према тим резултатима, требало би да видимо недвосмислен опоравак у другој половини 2020. године“, наводи он.
Волмерсхојзер, ипак, скреће пажњу да се ова прогноза заснива на претпоставци даљег ублажавања ограничења без да оно доведе до поновног распиривања ковида-19, као и на политичке одговоре на епидемију, при чему обе те премисе садрже висок степен неизвесности.
На немачком тржишту рада, како примећује, опоравак је до сада био спор: незапосленост је достигла врхунац у јуну, а њен сезонски прилагођен пад у јулу је био слаб.
Према процени института ИФО, број компанија које користе скраћено радно време такође опада веома споро. Та цифра је и дале натпросечна у неколико сектора, посебно у хотелијерству, угоститељству и производњи.
Док индустрија првенствено трпи због слабе ситуације са наруџбинама, продаја у секторима хране и пића је и даље лимитирана мерама ограничења уведеним због вируса корона, констатује се у коментару ИФО института.
Прочитајте још: