00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Намирнице које испуштају отров када се подгреју

© Фото : PixabayЗдрава храна - илустрација
Здрава храна - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Савремени начин живота и многобројне обавезе не остављају довољно времена за свакодневно спремање ручка, па често исти оброк оставимо за наредни дан. Ипак, нису све намирнице погодне за подгревање јер могу постати токсичне.

Из тог разлога, требало би бити пажљив са следећим намирницама:

Пиринач

Подгрејани пиринач, уколико се не чува на прави начин, може изазвати дијареју или повраћање. Ако се чува на собној температури, у њему се врло брзо развијају отровне бактерије.

© Fotolia / Fox17Пиринач би требало чувати у фрижидеру у затвореној посуди.
Намирнице које испуштају отров када се подгреју - Sputnik Србија
Пиринач би требало чувати у фрижидеру у затвореној посуди.

Зато би скувани пиринач требало чувати у фрижидеру у затвореној посуди. Безбедан је за употребу ако се одмах подгреје и поједе.

Кромпир

Ако се кувани кромпир чува на собној температури, врло брзо се могу развити бактерије које изазивају тровање храном. Најбоље би било да се већ припремљени кромпир чува у фрижидеру.

© Depositphotos.com / LudyaКувани кромпир на собној температури развија бактерије које изазивају тровање храном.
Намирнице које испуштају отров када се подгреју - Sputnik Србија
Кувани кромпир на собној температури развија бактерије које изазивају тровање храном.

Требало би га подгрејати у микроталасној или на рингли.

Лук, целер и цвекла

Ове намирнице су чест састојак у супама и чорбама. Ипак, ако се подгревају, могу да отпуштају токсине. Разлог за бригу су нитрати који се у овим намирницама налазе.

© Depositphotos.com / 5secondsЛук, целер и цвекла у чорбама — разлог за бригу су нитрати.
Намирнице које испуштају отров када се подгреју - Sputnik Србија
Лук, целер и цвекла у чорбама — разлог за бригу су нитрати.

Нарочито је опасно ако се подгревају више пута, тако да би најбоље било да се загреје само она количину која ће се сигурно појести.

Јаја

Било да су кувана, пржена или печена, јаја никако не би смела да се подгревају.

CC0 / пиксабеј / Јаја никако не би смела да се подгревају.
Намирнице које испуштају отров када се подгреју - Sputnik Србија
Јаја никако не би смела да се подгревају.

С обзиром да су богата протеинима, подгревање може изменити њихову структуру и изазвати озбиљне проблеме са дигестивним трактом.

Пилетина

Баш као и јаја, и пилетина је врло богата протеинима. Ако се конзумира подгрејана, може изазвати болове у стомаку, дијареју или повраћање.

Неопходно је пилетину добро прокувати, односно, загрејати довољно дуго да и унутрашњост буде топла. Најбоље решење је да се поједе хладна у салати или сендвичу.

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаНајбоље је да се пилетина конзумира хладна.
Намирнице које испуштају отров када се подгреју - Sputnik Србија
Најбоље је да се пилетина конзумира хладна.
Уља и масноће

Многа уља оксидују врло брзо, као што су уље од лешника, ораха, уље од коштица грожђа и авокада. Ако их искористите поново за кување или пржење, створиће се опасне транс масти.

Тачније, најбоље би било да било коју врсту масноће не користите више пута, већ да је баците одмах након употребе, преноси портал „Ддл“.

CC0 / pixabay / Уље треба бацити одмах након употребе.
Намирнице које испуштају отров када се подгреју - Sputnik Србија
Уље треба бацити одмах након употребе.
Печурке

Протеини у печуркама мењају своју структуру када се поново загревају и због тога могу бити врло опасне.

Такође, није препоручљиво ни чување печурака на собној температури јер могу испустити токсине уколико се не чувају на сувом и хладном месту, како је препоручено.

Најбоље би било да се печурке конзумирају одмах по припреми и да се не чувају дуже од једног дана у фрижидеру.

© Depositphotos.com / IvankmitПечурке могу да испусте токсине...
Намирнице које испуштају отров када се подгреју - Sputnik Србија
Печурке могу да испусте токсине...

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала