00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
И прадеда Виктора Троицког задужио Србију
06:55
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Александар Први Карађорђевић“
16:00
30 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Реалност је да се Партизан и Звезда боре за место у плеј-ину
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Розанов“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/

© Фото : ESA/NASAФранцуски астронаут Том Песке и астронаут НАСА Пеги Битсон на борту МСС
Француски астронаут Том Песке и астронаут НАСА Пеги Битсон на борту МСС - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Јуриј Гагарин је први човек који је отишао на путовање у свемир и прва особа која је јела у свемиру. На летелици „Восток 1“, 12. априла 1961. године, Гагарин је јео цевчицом говеђу и јетрену течну пасту из конзерве. За десерт је имао чоколадни крем, конзумирајући храну на исти начин. Aстронаути данас имају јеловник сличан овом на Земљи.
© Фото : Public domain / NASA Амерички астронаут Тим Копра је фотографирао свој доручак на броду Међународне свемирске станице – тортиља са пасуљем, свињским месом, сиром и јајима.
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Амерички астронаут Тим Копра је фотографирао свој доручак на броду Међународне свемирске станице – тортиља са пасуљем, свињским месом, сиром и јајима.

Међународна свемирска станица (МСС) има све – од поврћа и воћа до готових јела и посластица. Доступни су чак и додаци попут кечапа и сенфа. Имају три оброка дневно, плус грицкалице које се могу јести у било ком тренутку, а најважније је да астронаути свакодневно добију најмање 2500 калорија.

© Фото : ESA/NASAФранцуски астронаут Тома Песке и астронаут Насе Пеги Витсон отимају се око залогаја на броду МСС.
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Француски астронаут Тома Песке и астронаут Насе Пеги Витсон отимају се око залогаја на броду МСС.

Храна за свемир тим мисије унапред планира, а астронаути је често бирају унапред. Да би им се омогућио дужи боравак у свемиру, научници су измислили јединствене начине паковања и припреме производа и оброка. Када планирају која ће храна бити послата, научници и контролна мисија бирају састојке који су лагани, хранљиви и лако се једу, а истовремено су укусни.

© Фото : Public domain / NASA Астронаут Јапанске агенције за ваздушно-космичка истраживања Кимија Ијуи испоручује свеже воће које је стигло на МСС.
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Астронаут Јапанске агенције за ваздушно-космичка истраживања Кимија Ијуи испоручује свеже воће које је стигло на МСС.

Свака два месеца, аутоматизована свемирска летелица, попут „Аутоматизованог трансферног возила“ Европске свемирске агенције или руске свемирске летелице „Прогрес“ пристаје уз МСС напуњен свежим воћем, водом и претходно упакованим оброцима.

© Фото : Public domain / NASA Шесточлана посада „Експедиције 60“ заједно на вечери у трпезарији Звездиног сервисног модула.
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Шесточлана посада „Експедиције 60“ заједно на вечери у трпезарији Звездиног сервисног модула.
Да би изградили заједништво између различитих националности на МСС-у, астронаути бирају из широког менија хране из своје земље коју деле са својим сапутницима. На пример, јапанска агенција за свемирско истраживање (ЈАКСА) изумила је резанце за рехидрацију, а Кина је креирала посебно обрађену пилетину кунг-пао.

Италијанска свемирска агенција (АСИ) је 2014. године креирала испресо (ISSpresso), апарат за кафу посебно дизајниран за свемир и услове ниске гравитације. 

© Фото : Public domain / NASAАстронаут Саманта Кристофорети ужива у свежем еспресу са погледом на интергалактику.
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Астронаут Саманта Кристофорети ужива у свежем еспресу са погледом на интергалактику.
Бројни су изазови обедовања у свемиру због ниске гравитације. Током дужих свемирских периода, мишићна маса и густина костију могу се смањити и до двадесет процената. Овај губитак можда неће ометати астронауте док су у орбити, али њихове ослабљене кости могу се показати крхким када се врате на Земљу. Вежбање и храна богата калцијумом попут јогурта су неопходни.
© Фото : Public domain / NASA/Nick HagueПрављење пице у свемиру је слично прављењу пице на Земљи, једина разлика је што свемирске рерне изгледају мало другачије и свемирска пица може да лебди.
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Прављење пице у свемиру је слично прављењу пице на Земљи, једина разлика је што свемирске рерне изгледају мало другачије и свемирска пица може да лебди.
Како течности делују другачије у свемиру, астронаути имају измењено чуло укуса. На Земљи се телесне течности углавном таложе према нашим стопалима. У смањеној гравитацији, те течности се слободно крећу у телима, стварајући осећај хладне главе или зачепљених синуса, а многа храна је неукусна. Да би поново активирали своје рецепторе за укус, многи астронаути преферирају пикантну и љуту храну попут паприке и зачињене ароме попут рена или васабија.
© Фото : NASA Астронаут Сунита Вилијамс објавила је ову своју фотографију из октобра 2012. године са МСС-а како ужива у сладоледу.
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Астронаут Сунита Вилијамс објавила је ову своју фотографију из октобра 2012. године са МСС-а како ужива у сладоледу.
Како би вода у микрогравитацији плутала из контејнера, течност за пиће у свемиру захтева да астронаути исисају течност из тубе кроз сламчицу.
© Фото : Public domain / NASAНасина астронауткиња Карен Ниберг, инжењер лета, експедиције 36, сликана је у близини свежег воћа које слободно лебди у кухињи МСС.
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Насина астронауткиња Карен Ниберг, инжењер лета, експедиције 36, сликана је у близини свежег воћа које слободно лебди у кухињи МСС.
Астронаути углавном пију воду док су у свемиру, али такође су доступна и ароматизована пића. Лиофилизоване мешавине пића као што су кафа или чај, лимунада и сок од поморанџе нуде се у вакуумски затвореним кесицама. Затим астронаути додају воду у врећицу за пиће кроз црево под притиском и сисају пиће кроз сламчицу.
© Фото : Public domain / NASAМеђународна свемирска станица користи један од најсложенијих система за рециклажу воде који је икад пројектован, узимајући отпадну воду од астронаута и околине и претварајући је у питку воду
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Међународна свемирска станица користи један од најсложенијих система за рециклажу воде који је икад пројектован, узимајући отпадну воду од астронаута и околине и претварајући је у питку воду
Што се тиче алкохола у свемиру, НАСА је забранила конзумирање алкохола у било којим свемирским мисијама. То је зато што је пресудно да астронаути у посади летелице буду у приправности и способни да брзо реагују на било који случај.
© Фото : Public domain / NASAАстронаути Томас П. Стафорд и Доналд К. Слејтон држе совјетски свемирски оброк у орбиталном модулу „Сојуз“ током заједничке мисије Америке и СССР-а. У тубама се налази боршч (супа од репе) преко којих су налепљене етикете за вотку. Ово је био начин да посада наздрави.
Јеловник у свемиру – пица, испресо, „вотка“ /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Астронаути Томас П. Стафорд и Доналд К. Слејтон држе совјетски свемирски оброк у орбиталном модулу „Сојуз“ током заједничке мисије Америке и СССР-а. У тубама се налази боршч (супа од репе) преко којих су налепљене етикете за вотку. Ово је био начин да посада наздрави.
Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала