Епархија рашко-призренска одговорила на Куртијево писмо

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2021
Пратите нас
Ако приштинске институције желе да покажу минимум добре воље за поштовање верских права СПЦ на Косову и Метохији, дужне су да у потпуности испуне одлуку Уставног суда Косова о признавању манастирске имовине, саопштила је Епархија рашко-призренска.
Епархија је то поручила поводом писма које је недавно игуману манастира Високи Дечани, оцу Сави Јањићу, упутио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, а у којем му је предочио „посвећеност косовске владе у заштити косовског наслеђа свих заједница на Косову“.
У саопштењу епархије се подсећа се да се одлука косовског Уставног суда већ пет година упорно игнорише упркос захтевима за њено спровођење од стране манастира и међународних представника.
Поред тога, министар за просторно планирање из владе Куртија јавно je одбацио одлуку Комисије за специјалне заштићене зоне из новембра 2020. о изградњи заобилазнице око заштићене зоне манастира, наводи се у саопштењу.
„Минирањем ове одлуке која је донесена уз међународно посредништво, практично се позива на кршење закона о заштићеним зонама“, истиче Епархија рашко-призренска.
У оваквој ситуацији одговарање на оваква писма, без претходно показаног поштовања судских одлука и владавине права, потпуно је беспредметно, закључује се у саопштењу епархије.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала