https://sputnikportal.rs/20211003/srbija-razmatra-mogucnost-izvoza-na-nova-trzista-1130370003.html
Србија разматра могућност извоза на нова тржишта
Србија разматра могућност извоза на нова тржишта
Sputnik Србија
После три деценије, пилеће месо из Србије наћи ће се од Нове године на тржишту Европске уније, свињско месо чека последњу контролу у фебруару, а министар... 03.10.2021, Sputnik Србија
2021-10-03T10:08+0200
2021-10-03T10:08+0200
2021-10-03T10:08+0200
економија
економија
свињско месо
бранислав недимовић
србија – економија
привреда и пољопривреда
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111407/83/1114078311_0:168:3041:1879_1920x0_80_0_0_66f6d961129a7bfa88b204ca5151a093.jpg
Недимовић је рекао да је шанса Србије и у свежем месу и у месним прерађевинама."Има и једна ствар коју људи често не разумеју. Није свињско месо само бут, није само крменадла. Имате и других делова који не могу да се продају на неким тржиштима, али у Европској унији их траже", објашњава Недимовић за јавни сервис.Он наводи и да са премијерком Аном Брнабић покушава да договори извоз у Вијетнам свега што иначе остаје и баца се – репова, ушију, папака...Након разговора са челницима Светске банке, Недимовић најављује да следи позив Светске банке и Владе Србије по систему 50-40-10 за сточаре – за набавку фарми, опреме неопходне за сточарство и трактора који су у функцији сточарства.Он истиче да ће бити уведен и е-Аграр, односно могућност да се електронским путем подносе захтеви за субвенције.Недавно је "Номад фудс" постао власник "Фрикома", а Недимовић напомиње да је та британска компанија највећи прерађивач смрзнуте хране у Европи."Они држе 14 одсто европског тржишта у својим ланцима које имају. Замислите која је то прилика за српску смрзнуту храну", нагласио је Недимовић.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111407/83/1114078311_156:0:2885:2047_1920x0_80_0_0_50bc8c7ff00fd51cdc5a5e6809f871ad.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
економија, свињско месо, бранислав недимовић, србија – економија, привреда и пољопривреда
економија, свињско месо, бранислав недимовић, србија – економија, привреда и пољопривреда
Србија разматра могућност извоза на нова тржишта
После три деценије, пилеће месо из Србије наћи ће се од Нове године на тржишту Европске уније, свињско месо чека последњу контролу у фебруару, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да се договара извоз и у Вијетнам и да је свако ново тржиште прилика за развој.
Недимовић је рекао да је шанса Србије и у свежем месу и у месним прерађевинама.
"Има и једна ствар коју људи често не разумеју. Није свињско месо само бут, није само крменадла. Имате и других делова који не могу да се продају на неким тржиштима, али у Европској унији их траже", објашњава Недимовић
за јавни сервис.
Он наводи и да са премијерком Аном Брнабић покушава да договори извоз у Вијетнам свега што иначе остаје и баца се – репова, ушију, папака...
"То је у Вијетнаму деликатес роба. Хоћемо да продамо све што имамо, а не да дођемо у ситуацију да продајемо само месо, а остало побацамо. Аутоматски су и трошкови већи и не може да буде већа цена на тржишту", истиче Недимовић.
Након разговора са челницима Светске банке, Недимовић најављује да следи позив Светске банке и Владе Србије по систему 50-40-10 за сточаре – за набавку фарми, опреме неопходне за сточарство и трактора који су у функцији сточарства.
Он истиче да ће бити уведен и е-Аграр, односно могућност да се електронским путем подносе захтеви за субвенције.
Недавно је "Номад фудс" постао власник "Фрикома", а Недимовић напомиње да је та британска компанија највећи прерађивач смрзнуте хране у Европи.
"Они држе 14 одсто европског тржишта у својим ланцима које имају. Замислите која је то прилика за српску смрзнуту храну", нагласио је Недимовић.