СПУТЊИК СРБИЈА

Врући лед:

Десет руских уметничких клизачица од којих ће вам застати дах



У Русији је уметничко клизање један од најпопуларнијих спортова, уз фудбал и хокеј. При томе женско уметничко клизање доживљава невиђен успон: Рускиње освајају скоро сва одличја на свим међународним такмичењима на којима учествују, а тренутно се пет представница Русије налази међу 20 најбољих клизачица на свету.

Све то чини руска такмичења најконкурентнијим на свету, а „клизачице средње класе“ из Русије би у теорији могле да се боре за победу на било ком међународном такмичењу ако би успеле да се провуку кроз „сито“ домаће конкуренциjе.

Представљамо вам десет руских клизачица због којих вреди пратити текућу олимпијску сезону.
Ана Шчербакова
Прва на светској ранг-листи, светска и трострука руска шампионка истиче се врхунском уметношћу и грациозношћу, чиме засењује све своје суперталентоване ривалке. У олимпијској сезони гледаоци ће имати прилику да виде 17-годишњу Шчербакову ни мање ни више него у издању Маргарите из чувеног класика Михаила Булгакова. Стручњаци кажу да је Анин слободан програм посебна представа испуњена бројним суптилним нијансама и узбудљивим променама ритмова и расположења. Мора се истаћи и њена психичка стабилност, без које не би било могуће толико пута освајати руско првенство – најјаче државно такмичење на свету.
Камила Валијева

Стручњаци је описују као балерину на леду. Она изводи најтеже скокове и истовремено демонстрира невероватне пируете и феноменалне спирале, захваљујући часовима балета које је похађала као девојчица. Актуелна светска јуниорска шампионка недавно је постала сениорка и одмах је освојила свој први међународни сениорски турнир са два светска рекорда у бодовима. То се догодило у октобру 2021. године на такмичењу „Финландија трофеј“, где је 15-годишња Рускиња у слободном програму чисто извела три четворострука скока.

Јелисавета Туктамишева
Ветеранка руске репрезентације са своје 24 године испратила је у пензију неколико генерација руских уметничких клизачица. Светска шампионка из 2015. не само што и даље ужива у клизању, већ и остаје конкурентна – направила је сензацију освојивши друго место на Светском првенству 2021. године. Поред спортских достигнућа, минијатурна Туктамишева (висока само 157 центиметара) остаће упамћена по позирању у изазовним модним издањима, као и по „врућим“ представама на леду.
Александра Трусова
Другу на светској ранг-листи Александра „Руска Ракета“ Трусова одликују феноменалне скакачке способности. Она је направила револуцију у женском уметничком клизању својим четвороструким скоковима, изводећи најкомпликованије програме у историји. Њени наступи су разлог што је већина најбољих клизачица у своје кореографије укључила елементе „ултра Ц“ категорије. Четвороструки скокови Трусове су чаробно оруђе које јој доноси високе оцене, упркос техничким грешкама које прави. Та 17-годишња спортисткиња има проблем са тремом и због тога до сада није однела ниједну истински велику победу на сениорском нивоу. Дешава јој се да изведе пет чистих четвороструких скокова на званичном тренингу, а недељу дана касније да погреши при скоро сваком скоку на званичном такмичењу. На највећим руским и међународним турнирима редовно осваја друго или треће место.
Аљона Косторна
Осамнаестогодишња клизачица има спектакуларне програме, али и даље губи од својих скочнијих ривалки, које изводе сложеније кореографије. Број седам на светској ранг-листи и освајачица Европског првенства 2020. и Гран-прија 2020. године била би изузетно појачање за репрезентацију било које друге земље на свету, али јој жестока конкуренција тренутно онемогућава да се нађе у руском националном А тиму. То значи да она неће учествовати на главним такмичењима ове сезоне – Светском првенству и Олимпијским играма...
Maja Хромих
Петнаестогодишња талентована јуниорка добила је прилику да се такмичи на сениорским турнирима у сезони 2020/2021. На свом дебију на првенству Русије 2021. године заузела је пето место, што је веома добар резултат када се у обзир узме сјајна конкуренција са којом се суочила.
Дарија Усачова
Вишеструка освајачица медаља на међународним јуниорским и руским сениорским такмичењима. Петнаестогодишња Усачова је део главног тима репрезентације Русије за сезону 2021/2022, али објективно има мале шансе да буде једна од три руске клизачице на Олимпијским играма у Пекингу.
Јелисавета Нугуманова
Сада деветнаестогодишња Јелисавета Нугуманова је у сезони 2016/17 освојила медаље на две етапе Гран прија за јуниоре и наступила у финалу такмичења, где је заузела пето место. Дуги низ година покушава да победи изузетно јаку конкуренцију у сениорском женском клизању и наставља да верује у свој успех. Изабрана је за резерву у репрезентацији Русије за сезону 2021/2022.
Софија Акатијева
Наjталентованиja млада уметничка клизачица са својих 14 година нема право да се такмичи са „одраслима“, али она већ осваја бодове у рангу учесница светских сениорских првенстава. Руског вундеркинда ускоро очекује физичко сазревање, као и знатно јача конкуренција. Од октобра 2021. године Софија држи јуниорске светске рекорде у освојеним бодовима у слободном програму (157,19) и у укупним бодовима (233,08). Њен резултат у слободном програму близу је светског рекорда из 2019. године, који је тада поставила њена сународница Александра Трусова (166,62 поена).
Анастасија Гуљакова
Гуљакова је у последње четири године освајала медаље различитог сјаја на руским и међународним такмичењима, али тој клизачици недостаје један заиста велики успех да уђе у елиту женског клизања. Она је међу првих 100 клизачица на светској ранг-листи, а са својих 19 година, према савременим стандардима, Гуљакова је спортисткиња у зрелом добу. Ипак, наставља каријеру и борбу са млађим ривалкама за место у репрезентацији Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала