СПУТЊИК СРБИЈА

Јокић предводи ТОП-10 играча на Евробаскету




Европско првенство је најсјајнија кошаркашка позорница Старог континента, а ово је Спутњикова листа десет најбољих играча који ће бранити боје својих држава на овогодишњем Евробаскету.

1. НИКОЛА ЈОКИЋ (Србија)
Када на такмичењу учествује двоструки МВП НБА лиге, онда ту нема дилеме. Нема пристрасности. Мора да буде на првој позицији. А то и заслужује.
Ас Денвер Нагетса је више него способан да води Србију до златне медаље. Џокер је играч који уме све – и да поентира и да асистира и да скаче, а показао се и као лидер екипе Светислава Пешића.
2. ЛУКА ДОНЧИЋ (Словенија)

Многи играчи са 23 године немају шта да виде када се окрену за собом, али то не важи за Луку Дончића. Млади Словенац био је важан шраф тима из 2017, када је Словенија освојила златну медаљу, а сада ће бити лидер свог националног тима. Свакако је једна од највећих звезда турнира. Дончић ће бити алфа и омега Словенаца и биће уживање гледати га. Ипак, мораће да се задовољи другим местом на овој листи.

3. ЈАНИС АДЕТОКУМБО (Грчка)
Јанис Адетокумбо је двоструки МВП НБА лиге, има више искуства у односу на ранија окупљања Грчке, а екипа око њега никад није била јача. Све то говори да би Јанис са Грцима могао далеко да догура. Његове атлетске способности су непревазиђене, када је у транзицији – нико не може да га заустави. Трећу позицију на листи заслужује и због атрактивности. Све очи ће бити упрте у Јаниса!
4. РУДИ ГОБЕР (Француска)
Велики плус за Рудија Гобера је искуство у дресу Француске на бројним турнирима, иако му је ово тек други Евробаскет. Освојио је бронзану медаљу 2015. године. Познат је по снази, игри испод коша и добрим дефанзивним карактеристикама. Довољно за четврто место на овој листи.
5. ЈОНАС ВАЛАНЧИЈУНАС (Литванија)
Валанчијунас је још један кошаркаш са НБА педигреом, али и са искуством играња у репрезентацији Литваније. Више од 10 година Валанчијунас предводи Литванце својим знањем и умећем испод обруча, један је од најтежих играча за чување, а када се на то дода тандем са Домантасом Сабонисом… Неће бити лако литванским противницима.
6. БОЈАН БОГДАНОВИЋ (Хрватска)
Богдановић има огромно искуство играња на Евробаскету, ово ће му бити пети такав турнир, па код њега ту нема непознаница. Хрвати нису фаворити за медаљу, али се налазе у групи тимова који би могли да направе изненађење. Највише управо због учинка Богдановића, који је у Јути често показивао завидан осећај за шут.
7. ЛАУРИ МАРКАНЕН (Финска)
Недавно је на припремној утакмици убацио 42 поена и одлучан је да одведе Финску далеко на овом турниру. Познат је као добар шутер, тежак је за чување и сада већ за собом има и НБА искуство. Свакако ће бити лидер Финаца на шампионату. Пошто је његова репрезентација у групи са Орловима, надајмо се да ће одбрана бити спремна за Марканена.
8. ВАСИЛИЈЕ МИЦИЋ (Србија)
Мицић није НБА играч, барем не још, али игра на том нивоу. Предводио је Анадолу Ефес до две везане титуле првака Европе, сазрео је као играч на позицији плејмејкера и бека, па ће његови продори, шутеви за три поена, асистенције и игра у транзицији Србији бити злата вредни. Мицић ће, уз Јокића, бити главна покретачка снага Орлова.
9. ЏЕДИ ОСМАН (Турска)
Ово 27-годишње крило почиње да достиже свој максимум. Ако буде играо на потребном нивоу, заједно са Коркмазом и Шенгуном може са Турском да оде далеко. Осман је познат по доброј техници и разумевању игре, тако да ће уз Шејна Ларкина бити један од носилаца у тиму Ергина Атамана.
10. ФРАНЦ ВАГНЕР (Немачка)
Одмах се наметнуо као кључни играч Орландо Меџика, а исто се од њега очекује и на Евробаскету, где ће своју репрезентацију, која је и један од домаћина, покушати да одведе што даље. Вагнер игра на позицији крила, висок је 208 центиметара и тежак 100 килограма, а занимљиво је да његов старији брат Мориц такође игра за Орландо, али неће помоћи репрезентацији Немачке на првенству јер је задобио повреду скочног зглоба.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала