- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Сачувајмо своје „Огњиште“: Удружење добрих људи на делу

© Фото : Славко Радојчић / Цитат Јована Јовановића Змаја који је уједно и мото хуманитарног удружења ,,Огњиште"Цитат Јована Јовановића Змаја који је уједно и мото хуманитарног удружења ,,Огњиште"
Цитат Јована Јовановића Змаја који је уједно и мото хуманитарног удружења ,,Огњиште - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Хуманитарна организација из Панчева симболично носи назив „Огњиште“ а у њој своју „кућу“ налазе они којима је помоћ најпотребнија – деца која чекају на лечење, социјално угрожени, незбринути. Њихове акције су многобројне, а доброчинства бесконачна.
Славко Радојчић, оснивач и председник удружења добрих људи „Огњиште“, прича за Спутњик како је првобитно дошао на идеју о покретању хуманитарне организације. „Огњиште“ је настало сасвим спонтано, а кумовале су му друштвене мреже. Када је Славко поделио причу о једном болесном детету на свом Фејсбук* профилу није имао намеру да напише апел већ је писао из, како каже, личног осећања немоћи, међутим, ситуација се преокренула и људи су почели спонтано да се јављају нудећи помоћ. Прикупљена помоћ је однесена, а када се после пар месеци догодила слична ситуација и у виртуелно сандуче почели да се јављају непознати људи који су нудили робну и новчану помоћ, Славко је схватио да је следећи корак оснивање удружења. Тако је и било: 2019. је основано удружење добрих људи „Огњиште“ које већ четири године помаже својим суграђанима у сарадњи са многим људима добре воље широм земље.
© Фото : Славко Радојчић / Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са породицом Немет из Новог Милошева којој су купили кућу и материјал за реновирањеСлавко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са породицом Немет из Новог Милошева којој су купили кућу и материјал за реновирање
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште са породицом Немет из Новог Милошева којој су купили кућу и материјал за реновирање - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са породицом Немет из Новог Милошева којој су купили кућу и материјал за реновирање
Акције су им многобројне и разноврсне. Само прошле године су скућили три вишедетне породице, а поред помоћи социјално угроженим породицама често скупљају помоћ и за тешко оболелу децу, организују хуманитарне утакмице, хуманитарне дане, у сарадњи са Црвеним крстом организују акције добровољног давања крви, хуманитарна ходочашћа, излете, помажу црквену кухињу у Београду...
Прошле године смо нас петорица ишли пешке до Острога у сарадњи са удружењем из Београда „Увек са децом“ које је основано при Институту за онкологију и радиологију где смо пешачили десет дана и сакупили око милион и по хиљада динара за децу оболелу од рака, рекао је Радојчић за Спутњик.
© Фото : Славко Радојчић / Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са малишанима из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен"Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са малишанима из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен"
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште са малишанима из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са малишанима из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен"

Шишке солидарности

„Огњиште“ тренутно спроводи акцију помоћи двема вишедетним породицама из Панчева. Малишани су ошишани, купљене су им ствари, обућа, а ужина им је плаћена за наредних пар месеци како би њихови родитељи имали бар једну бригу мање.
© Фото : Славко Радојчић / Акција хуманитраног удружења ,,Огњиште" у којој су две вишедетне породице материјално збринутеАкција хуманитраног удружења ,,Огњиште" у којој су две вишедетне породице материјално збринуте
Акција хуманитраног удружења ,,Огњиште у којој су две вишедетне породице материјално збринуте - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Акција хуманитраног удружења ,,Огњиште" у којој су две вишедетне породице материјално збринуте
Малишани су добили нове фризурице у фризерском салону ,,НН" из Панчева а власница Николина Борота од почетка помаже ову хуманитарну организацију и прикључује се свим њеним акцијама. Када је удружење основано, салон је одлучио да да допринос на свој начин.
Размишљали смо како бисмо могли да помогнемо „Огњишту“ па смо решили да тај један дан када траје хуманитарна акција све што имамо у салону односно све што зарадимо од клијената дамо за удружење, говори Николина Борота за Спутњик.
© Фото : Славко Радојчић / Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са Николином Боротом власницом фризерског салона ,,НН" из Панчева заједно у хуманитарној акцијиСлавко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са Николином Боротом власницом фризерског салона ,,НН" из Панчева заједно у хуманитарној акцији
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште са Николином Боротом власницом фризерског салона ,,НН из Панчева заједно у хуманитарној акцији - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са Николином Боротом власницом фризерског салона ,,НН" из Панчева заједно у хуманитарној акцији
Тај хуманитарни дан организује се често, салон га најави на свом профилу на друштвеним мрежама, а клијенти зову и заказују термине. Неке муштерије, објашњава нам власница, ни не желе нову фризуру већ само сврате тог дана у салон како би оставили новчани прилог.

Хуманост од малих ногу

Готово све послове везане за рад организације обавља Славко, од обиласка породица, припреме, организације, реализације, па до вођења сајта и друштвених мрежа. Славко све поменуто обавља поред својих обавеза везаних за његов стални посао, а проналази време и за породицу која га, како каже, безрезервно подржава.
Као једно од достигнућа којима се највише поноси Славко Радојчић ипак истиче то да поставља свом сину пример како бити хуман човек. Његов мали хуманитарац Дуле има осам година и кад год може прати тату при акцијама помоћи другима.
© Фото : Славко Радојчић / Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са сином Душаном и другаром из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен"Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са сином Душаном и другаром из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен"
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште са сином Душаном и другаром из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" са сином Душаном и другаром из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен"
У почетку сам му говорио ,,сине, да ли имаш неку играчку“ а сада кад зна да идем негде сам ме пита да ли тамо где идем има неко дете па ако има сам оде у собу и донесе нешто да му дарује.

Нафтна индустрија Србије за ,,Огњиште"

На послу, каже, имају разумевања за његов добротворни рад и помажу га. Славко ради у НИС-у и поред тога што компанија сваке године за Божићне празнике дарује између 150 и 200 пакетића за децу, такође постоји и синдикална секција преко које је обезбеђено да 80 радника НИС-а одваја 200 динара месечно од плате који се преусмеравају на рачун „Огњишта“. То је, каже Славко, уједно и једини сталан прилив новца. Све остало се своди на бази добровољног и сходно могућностима.
© Фото : Славко Радојчић / Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" на подели пакетића деци из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен"Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" на подели пакетића деци из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен"
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште на подели пакетића деци из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Славко Радојчић оснивач хуманитарног удружења ,,Огњиште" на подели пакетића деци из дневног боравка за децу са интелектуалним потешкоћама ,,Невен"

Малим корацима до великих дела

У мају ће се одржати четврто хуманитарно ходочашће у последње две године а Славко планира да пешачи сам од Панчева преко Ртња па све до Соко Бање. Председник удружења говори како никада не зна тачно коме ће бити намењене прикупљене паре па не би ни да најављује коме је ходочашће посвећено. Новац је свакако намењен за болесну децу, али пошто увек, нажалост, постоји могућност да се појави неко дете коме су паре хитно потребне да преживи, до самог уручења новца постоји могућност да се он преусмери коме је најпотребнији.
© Фото : Славко Радојчић / Најава за предстојеће хуманитарно ходочашће организације ,,Огњиште"Најава за предстојеће хуманитарно ходочашће организације ,,Огњиште"
Најава за предстојеће хуманитарно ходочашће организације ,,Огњиште - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Најава за предстојеће хуманитарно ходочашће организације ,,Огњиште"
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала