00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
Бошко Миловановић: Митрополит Амфилохије – човек јеванђеље
20:00
59 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Србија завејана, Београд паралисан — штабовима за ванредне ситуације упућено упозорење /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСнег у Београду
Снег у Београду - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
У већем делу Србије пада снег, а у Београду је пало око 20 центиметара снега. Због обилних снежних падавина саобраћај у главном граду се одвија успорено. Метеоролози указују да оволике количине снега у априлу није било у последњих 150 година.
Милорад Спасојевић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а рекао је да су због снежних падавина имали двадесетак интервенција, а да је свим штабовима за ванредне ситуације упућено упозорење да буду у приправности на основу прогнозе РХМЗ о падавинама.
"Сектор за ванредне ситуације је упутио свим штабовима за ванредне ситуације упозорење да спроведу све превентивне активности и мере услед појаве неких ванредних догађаја због најаве лошег времена. Тако да је сваки штаб за ванредне ситуације, односно локална самоуправа предузела одређене мере и у приправности је", рекао је Спасојевић за Танјуг.
Он је казао да су до сада имали доста интервенција везаних за обилне снежне падавине.
"Имали смо скоро двадесетак интервенција везаних за падавине. То су пре свега била црпљења воде услед атмосферских вода у неким подрумским просторијама из стамбених и јавних просторија, а такође јер је снег влажан, долази до пада дрвећа на коловозе тако да смо радили и на техничкој интервенцији укљањања тих стабала како би коловози били проходни", рекао је Спасојевић.
Он је поручио грађанима да буду посебно опрезни у саобраћају, да прилагоде вожњу условима пута и прате најаве метеоролошких услова уколико крећу на путовања.
"Савет за све грађане је да ако крећу на нека дуга путовања да им резервоари са горивом буду довољно напуњени, да са собом имају пуњаче за телефоне и да, уколико се то деси, позивом на 193 дају тачну лолацију где су завејани како би најлижа ватрогасно - спасилачка јединица могла да дође да им притекне у помоћ", рекао је Спасојевић.

Србија завејана, Београд паралисан

У Собовици код Раче Крагујевачке јутрос је аутобус слетео с пута, а 18 путника је прегледано у Клиничком центру у Крагујевцу. Констатовано је да немају теже телесне повреде, па нико није задржан на болничком лечењу.
Током вечерњих сати киша на Златибору прешла је у јаку снежну мећаву, а мећава је и на Копаонику, који је у 6 сати био најхладнији са минус осам степени Целзијуса.
У највећем делу Србије температуре су између нула и два степена, а најтоплији је у Неготину са шест степени.
На подручју западне и југозападне Србије и у Шумадији на снази је црвени метео-аларм, што значи да је време врло опасно. За Срем и Београд укључен је наранџасти метео-аларм, који означава опасно време.
Снег пада и на Косову и Метохији, а у Приштини су градске власти апеловале на грађане да не посећују паркове, због опасности од обарања стабала услед лошег времена. Због јаког снега и ветра оборена су стабла на више локација у граду, а једно од њих блокирало је прилаз градском парку.
Интензивније снежне падавине очекују се и пре подне - у нижим пределима југозападне, западне и централне Србије стварање снежног покривача висине од 10 до 30 цм, локално и више, а на планинама и до 50 цм новог снега уз стварање снежних наноса услед јаког северозападног ветра.
У осталим крајевима мањи снежни покривач. Падавине ће после подне ослабити, али се потпуни престанак снега очекује тек сутра.
У Београду ујутру и пре подне интензивне снежне падавине уз стварање снежног покривача висине од 10 до 20 цм у граду, а на Авали, Космају и у шумадијском делу периферије и до 30 цм влажног снега. После подне слабљење снега, а потпуни престанак падавина очекује се у среду током дана.

Снег отежава и успорава саобраћај

Снежне падавине отежавају и успоравају саобраћај у већем делу земље, саопштио је Ауто-мото савез Србије.
У Београду, велике саобраћајне гужве су на: Аутокоманди, мосту Газела, Таковској улици као и у Булевару Краља Александра. Саобраћај се одвија споро и у делу Улице Војводе Степе, у правцу ка Аутокоманди, а велики број трамваја стоји. На неколико места у главном граду има оборених стабала и грана на улицама.
© Sputnik / СпутњикДрво пало на Дорћолу
Дрво пало на Дорћолу - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Дрво пало на Дорћолу
Интензивне снежне падавине су и на подручју: Ужица, Ваљева, Нове Вароши, Ивањице, Сјенице и Новог Пазара, а посебно у планинским пределима и путевима који воде преко Дебелог Брда, Таре, Златибора, Голије, Пештера, Копаоника, Дивчибара и Гоча, отежале су и успориле саобраћај.
Мраз на појединим деоницама ствара поледицу, а појачан ветар снежне наносе. АМСС стога саветује да се, на путевима у југозападним, западним и централним крајевима, не креће на пут без добрих зимских гума и уређаја против проклизавања точкова.
Снежне падавине отежавају саобраћај на ауто-путу Милош Велики, јер га има на коловозу између између једног и три центиметра, па је смањено ограничење брзине.
Повремене снежне падавине и магла успоравају саобраћај и на аутопуту Београд - Ниш - Димитровград, а посебно је успорен на превојима попут бегаљичког и мокролушког брда као и на превоју „мечка“ код Ражња.
На сличне услове вожње возачи морају рачунати и на подручју Авале и Космаја преко Рудника, али и на осталим државним путевима првог и другог реда.

Највише снега у априлу у последњих 150 година

Метеоролог Слободан Совиљ навео је да од почетка метеоролошких мерења, у последњих 150 година, у априлу у Србији није било оволике количине снега.
„У централним деловима ће пасти сви рекорди кад је реч о априлској количини снега. Само на планинама неће пасти рекорди. На Копаонику је 1997. регистровано 160 цм снега“, навео је Совиљ.
Он је указао да ово јесте неуобичајена појава за април, додајући да се у том месецу снег формира једном у десет година.

У Медвеђи без струје 500 домаћинстава

У Јабланичком округу у Медвеђи без струје је остало 500 домаћинстава, док су у Моравичком округу присутни мањи кварови на електромрежи у Гучи, Горњем Милановцу и Чачку, где је непроходан путни правац Преко Брдо – Одвраћеница, саопштио је МУП.
У Рашком округу је због временских непогода непроходан пут на деоници Кути - Одвраћеница и грађани се упућују на алтернативни путни правац Рашка - Нови Пазар - Одвраћеница. Такође, без електричне енергије остала су села Мојстир, Драга, Живче, Рибариће и Долово.
Током ноћи су на територији Расинског округа извршена три црпљења воде у местима Треботин, Дашница и Пакашница и уклоњена пала стабла са пута у Краљеву. Тренутно су ватрогасно - спасилачке јединице ангажоване на обиласку терена и на уклањању палог дрвећа са коловоза, на више локација.
Грађани се позивају на појачану опрезност на завејаним путним и другим правцима и да прате обавештења надлежних органа.
Припадници Сектора за ванредне ситуације у сталној су комуникацији са свим чиниоцима у систему заштите и спасавања на територији Србије и спремни су за деловање, уколико за тим буде било потребе, а све у циљу заштите живота грађана и њихове имовине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала