- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дан када се Европа поклонила Салету, Жељку и Партизану

© Фото : Screenshot Youtube@Allin2Партизан је постао првак Европе (Партизан – Хувентуд 1992.)
Партизан је постао првак Европе (Партизан – Хувентуд 1992.) - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Пратите нас
Кошаркашки клуб Партизан освојио је на данашњи дан пре 31. годину титулу европског шампиона, победом против шпанског Хувентуда чувеном тројком Александра Ђорђевића у последњим тренуцима утакмице.
Партизан је 16. априла 1992. године у Истанбулу у финалу тадашњег Купа шампиона савладао Хувентуд резултатом 71:70.
Финале је одлучено у последњем нападу. Кошаркаш Партизана Славиша Копривица извео је лопту испод коша, пошто је Хувентуд дошао у вођство 70:68 поенима Рафаела Ђофресе. Копривица је додао лопту Ђорђевићу који је дошао на противничку половину терена и са око седам метара погодио тројку, која је донела трофеј Партизану. То је уједно највећи успех у историји српске клупске кошарке.
За најкориснијег играча "Фајнал-фора" у Истанбулу проглашен је кошаркаш Партизана Предраг Даниловић. Екипу Партизана, која је у просеку била стара 21,7 година, предводио је са клупе Жељко Обрадовић, ањегов асистент је био легендарни Александар Николић.
Партизан је прилику да игра против најбољих европских клубова те сезоне добио захваљујући промењеном систему Купа шампиона, пошто су "црно-бели" били вицепрваци Југославије. Партизан је у другом колу квалификација за КШ елиминисао мађарски Солнок.
ФИБА је донела одлуку да "црно-бели" због санкција у сезони 1991/1992. све утакмице у групној фази играју ван Србије. Партизан је мечеве као домаћин играо у предграђу Мадрида, Фуенлабради, а "црно-бели" су на свим утакмицама имали велику подршку шпанских навијача.
Партизан је играо у групи Б са Хувентудом, Естудијантесом, Филипсом из Милана, Бајером из Немачке, Арисом, холандским Комодором и белгијским Маес Пилсом. "Црно-бели" су освојили четврто место у групи са 10 победа и четири пораза, а у четвртфиналу су играли са Кнором из Болоње, који је био први у групи А. Четвртфинале КШ се играло на две победе, а Кнор је имао предност домаћег терена.
ФИБА је дозволила Партизану да буде домаћин у београдском "Пиониру", а "црно-бели" су у првом мечу славили 78:65. Кнор је у другој утакмици на свом терену победио 61:60, а у мајсторици, која је такође играна у Болоњи, тријумфовао је Партизан резултатом 69:65.
Партизан је на "Фајнал фору" у Истанбулу у полуфиналу победио Филипс 82:75, а потом у финалу и Хувентуд - 71:70.
За Партизан су у финалу Купа шампиона 1992. године играли Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Никола Лончар, Зоран Стевановић, Драгиша Шарић, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Славиша Копривица, Владимир Драгутиновић и Иво Накић.
"И данас, 31. годину касније, Партизан, Београд, Србија и Европа памте своје хероје! И данас, Партизан је вечно захвалан својим домаћинима из Фуенлабраде, места у којем су се чланови нашег клуба осећали као код куће, јер због санкција нису могли да играју у Београду! Заувек, ово ће бити прича из које ће многе генерације имати шта да науче! О љубави, посвећености, професионализму, лудој младалачкој енергији и напорном раду који је донео трофеј првака Европе у Хумску улицу, где се и данас налази", саопштио је данас КК Партизан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала