https://sputnikportal.rs/20230820/sir-sa-mikrocipovima-italijani-nasli-nacin-da-brane-svoj-parmezan-1160149753.html
Сир са микрочиповима: Италијани нашли начин да бране свој пармезан
Сир са микрочиповима: Италијани нашли начин да бране свој пармезан
Sputnik Србија
Удружење која надзире производњу италијанског сира пармезана Пармиђано Ређиано Конзорциум, пронашло је нови начин борбе против фалсификовања њиховог сира. 20.08.2023, Sputnik Србија
2023-08-20T22:34+0200
2023-08-20T22:34+0200
2023-08-20T22:34+0200
друштво
друштво
свет
италија
италијански пармезан
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/0c/1131508511_1:0:1919:1079_1920x0_80_0_0_bf6c48db6db4f01911f09e4c9405f82c.jpg
Њихово решење је да у њега додају микрочипове.Том методом чипови величине зрна соли уметаће се у налепнице које се налазе на кори колутова пармезана, пише Гардијан.Чипови функционишу као дуготрајне ознаке за храну које се могу скенирати, уграђени су директно у ознаку QР кода и прави их америчка компанија „П-Чип Корпорејшн“.Сир, чија се историја може пратити све до средњег века, добио је статус заштићене ознаке порекла (ПДО) у ЕУ 1996. и према тим правилима пармезаном може да се назове само врста сира која се производи на северу Италије, у регијама Парма и Ређо Емилија.Поред тога, колутови сира, који су у просеку тешки 40 килограма, морају да сазревају најмање 12 месеци у планинском подручју, а стручњаци их тестирају две године након производње да би се потврдили да су тамо сазрели.Статус ПДО даје се намирницама „произведеним, прерађеним и припремљеним у датој географској области коришћењем признатог умећа“, а поред пармезана, дат је француском шампањцу, португалском вину и грчком каламата маслиновом уљу.С обзиром на строга правила за добијање сертификата, такви деликатеси се обично продају по вишим ценама, што их чини примамљивим тржиштем за имитације, а ПРЦ процењује да годишња глобална продаја фалсификованог сира достиже око две милијарде долара.
италија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/0c/1131508511_240:0:1679:1079_1920x0_80_0_0_3d59b1831f574e9b96d809bed104e997.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, свет, италија, италијански пармезан
друштво, свет, италија, италијански пармезан
Сир са микрочиповима: Италијани нашли начин да бране свој пармезан
Удружење која надзире производњу италијанског сира пармезана Пармиђано Ређиано Конзорциум, пронашло је нови начин борбе против фалсификовања њиховог сира.
Њихово решење је да у њега додају микрочипове.
Том методом чипови величине зрна соли уметаће се у налепнице које се налазе на кори колутова пармезана,
пише Гардијан.
Чипови функционишу као дуготрајне ознаке за храну које се могу скенирати, уграђени су директно у ознаку QР кода и прави их америчка компанија „П-Чип Корпорејшн“.
Сир, чија се историја може пратити све до средњег века, добио је статус заштићене ознаке порекла (ПДО) у ЕУ 1996. и према тим правилима пармезаном може да се назове само врста сира која се производи на северу Италије, у регијама Парма и Ређо Емилија.
Поред тога, колутови сира, који су у просеку тешки 40 килограма, морају да сазревају најмање 12 месеци у планинском подручју, а стручњаци их тестирају две године након производње да би се потврдили да су тамо сазрели.
Статус ПДО даје се намирницама „произведеним, прерађеним и припремљеним у датој географској области коришћењем признатог умећа“, а поред пармезана, дат је француском шампањцу, португалском вину и грчком каламата маслиновом уљу.
С обзиром на строга правила за добијање сертификата, такви деликатеси се обично продају по вишим ценама, што их чини примамљивим тржиштем за имитације, а ПРЦ процењује да годишња глобална продаја фалсификованог сира достиже око две милијарде долара.