- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Жестоко „спинују“ – али један то ради мало боље

© AP Photo / Frank Franklin IIНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Колико се Новак Ђоковић бори да испише историју на терену, тако се многи труде да писањем пониште његову величину. Колико год се он трудио да спин ударцима ломи противнике и утемељи звање најбољег тенисера у историји, једног од најбољих спортиста у историји, тако се неки исто баве „спиновањем“. Али, оним перфиднијим, прљавијим. Са пенкалом у руци.
„Поносан сам што долазим из Србије. Али, да нисам из Србије одавно бих био дигнут у небеса у спортском нивоу, поготово у западном свету. Али, добро, то је све део мог животног путовања и ја сам захвалан на томе што долазим из Србије. То ми даје веру и наду и због тога је све ово што постижем још слађе и још више ме испуњава, а ви пишите оно што мислите“, јасно и гласно је поручио Ђоковић.
У тој поруци је одговорио онима што им паучина пада преко очију - намерно или случајно.
Мора Ноле да враћа снажне сервисе, бекхенде и форхенде, али и да се бори са бочним ветровима, ветровима у прса и потурањем клипова у точкове. Светски тенис је почетком 2000-их већ је нашао хероје у виду Роџера Федерера и Рафаела Надала, а Ноле је ту био „тринаесто прасе“. Никада није прихваћен на прави начин.
Чак и сада, када има 24 Гренд слема, када су коначно „легли на руду“, када су схватили да је најбољи у историји - а ми смо то одавно знали - на скривен и сублиминаран начин покушавају да релативизују неизбежно.
У току Нолетове борбе са Роџером и Рафом покушавали су да истакну тениске категорије које иду на руку Шпанцу и Швајцарцу.
Када су схватили да ће „прешишати“ Федерера (док је Швајцарац још играо), почела је прича о „лепоти тениса и елеганцији“, и „уметничком доживљају“.
Када ни то није помогло, направили су сјајан подухват.
Врхунски спин, у стилу оних најбољих Рафаела Надала из форхенда: представили су Гренд слемове као једини критеријум за одабир најбољег играча у историји.
Док је Ноле био на 20 освојених Гренд слемова (Надал их је имао 22, а Федерер такође 20 у том моменту) на преносима највећих турнира појављивале су се схеме које су показивале број освојених Гренд слемова, а изнад је писало:
Трка за највећег играча у историји!“.
Какав спин! Каква подвала!
Гледајући тако, према аршинима западног света, да је Новак, не дај Боже, остао на тих 20 Гренд слемова, нико не би помислио да га назове највећим у историји! Само зато што има два Гренд слема мање од Надала.
Истина, Гренд слемови јесту најважнија категорија, али – нису једина! То пркоси свакој логици!
У том моменту било је небитно то што је Новак играч са највише проведених седмица на првом месту АТП листе, било је небитно што има бољи међусобни скор и од Надала и од Федерера, било је небитно што је освојио највише Мастерса, што је једини освојио све Гренд слемове и све Мастерсе (и Рафи и Роџеру недостају по два турнира из серије 1000). Да не набрајамо даље. Све је то постало небитно.
Гледају се само Гренд слемови!
Да је Ноле пре 15 година знао да ће се толики акценат стављати на Гренд слемове у 2023. години, због тога би мање играо мање турнире, трошио дане, месеце и године да осваја Мастерсе (које сада буквално нико ме спомиње), па би вероватно имао неколико Гренд слемова више него што сада има.
Да му нису бранили да игра у Аустралији, да игра на УС Опену, да није било оне смешне дисквалификације у Њујорку – имао би још више.
Да не игра на сваком великом турниру под звиждуцима као да је гост, а противник домаћин – имао би их још више.
Ко зна колико.

Замене теза

© AP Photo / Kin CheungРоџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал
Роџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Роџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал
Да Ноле није имао највише седмица на првом месту АТП листе – онда би вероватно то било најважније.
Србин се прво потрудио да затвори причу око седмица, претекао је Федерера (који је секао торту када је обарао свој рекорд, али сада је то све „небитно“), а онда морао да обори и женски рекорд Штефи Граф (377) и сада иде ка бројци од 400.
Када је све то одрадио, схватио је у ком смеру дува ветар. Једноставно је морао да претекне и Надала по броју Гренд слемова.
И не, није било довољно ни да се изједначи са Рафом (опет би Шпанца звали најбољим иако је слабији од Србина у свим осталим категоријама осим Олимпијских игара), није било довољно ни да га претекне за један Гренд слем више (тада су га срамежљиво назвали ГОАТ-ом), али сада када има две титуле више – ни највећи непријатељи и мрзитељи не могу ништа да приговоре.
Прво је стриц Рафаела Надала, Тони, то јавно признао (али успут поручио да је Федереров врхунац био бољи него Новаков, наравно), а онда је то урадила и шпанска реномирана новина Марка (стављајући у графику, наравно, само број Гренд слемова).
„Веома је тешко одредити ко је најбољи у историји, али морате се одлучити за Ђоковића јер титуле говоре у његову корист. Иако лично мислим да је Роџер Федерер повремено успевао да игра тенис на вишем нивоу од Новака, реалност је да у свету спорта бројеви не лажу, а они говоре да је Ђоковић без дилеме најбољи икада“, истакао је легендарни Шпанац Тони Надал.
Ето, сада има два Гренд слема више од Надала. А разлика ће се наредних година, јасно је то свима, само повећавати.
Можда овде можемо да цитирамо Матса Виландера како је Новак „најбољи икада“, али да није „највећи“.Док се британски медији, упркос 24 Гренд слем титуле, питају да ли је трка за највећег готова?!
Шта рећи?

Ефекат Карлоса Алкараса и значај конкуренције

© AP Photo / Kirsty WigglesworthНовак Ђоковић и Карлос Алкарас финале Вимблдона
Новак Ђоковић и Карлос Алкарас финале Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Новак Ђоковић и Карлос Алкарас финале Вимблдона
Некако се све гласније потенцирање броја освојених Гренд слемова (као да други турнири не постоје - и, зашто се уопште и играју?), поклопило са падом Федерера и Надала, али и успоном омиљене нове звезде Карлоса Алкараса.
Пошто су схватили да Федерер и Надал немају шансе, покушали су са причом о Гренд слемовима како би чувеној дуету „продужили актуелност и век“, али је то заправо и категорија коју би неко у будућности могао превазиђе.
На пример, када би се појавила нека нова млада звезда, која ће бити толико надмоћна у односу на будућу, очигледно слабију конкуренцију, постојала би шанса да ће у будућности стићи до Новакове бројке. Можда их и престићи.
Ко би то могао да буде, шта мислите?
Мешање мушког и женског тениса
Док Алкарас и не почне да осваја Гренд слемове у низу (вероватно када се Ђоковић пензионише, јелте), ваде податке из историје. И мешају оно што се не меша.
Сада одједном Ђоковић мора да јури Штефи Граф по броју седмица на првом месту и Маргарет Корт која је освојила 24 Гренд слема.
Колико год женски тенис имао нестварне шампионке, које су деценијама плениле фантастичном игром, поредити Маргарет Корт и Новака Ђоковића је у најмању руку неумесно.
Да ли би она била способна да му узме данас један гем, велико је питање. Највероватније да не би.
А, на званичном сајту Аустралијан опена стоји следеће:
„Шампион УС Опена Новак Ђоковић нема премца када су у питању СТАТИСТИЧКА достигнућа. Ђоковић сада има 24 Гренд слема, више него било који играч из Опен ере. Одвојио се од Серене Вилијамс, која је освојила 23, и изједначио са Маргарет Корт, која држи рекорд свих времена - са 24, а освојила их је играјући у аматерској и у професионалној ери. Ђоковић је тако себи дао шансу да са још једним Гренд слемом, можда у Аустралији, дође до рекорда свих времена“.
Шта рећи, шта додати на ово...

Шта је по Новаковом мишљењу најважније у трци за најбољег у историји?

© AP Photo / John MinchilloНовак Ђоковић Бен Шелтон УС Опен
Новак Ђоковић Бен Шелтон УС Опен - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Новак Ђоковић Бен Шелтон УС Опен
Како Ђоковић гледа на ову трку везану за најбољег тенисера света?
Прво – превише је скроман да би прихватио назив ГОАТ. Барем јавно.
Друго – по њему су најважније две категорије, које су неодвојиве и, што је много важно, подједнако битне: Број Гренд слемова, али и број седмица на првом месту АТП листе.
„По мом мишљењу, а мислим да ће се већина усагласити, постоје две ствари које се издвајају као највећа достигнућа у нашем спорту: ко је освојио највише Слемова и ко је најдуже био на месту број 1 АТП листе. Мислим да је тешко рећи шта је од тога мени важније. У овом моменту се свакако више бавим Слемовима јер сам већ оборио рекорд везан за седмице на првом месту листе“, рекао је Ђоковић после освајања УС Опена и додатно објаснио да поред Гренд слемова, у најмању руку, треба узети и број седмица на првом месту.
Додаћемо поред тога и читав низ рекорда, на Мастерсима, Завршним турнирима, међусобни скор против највећих ривала и остала достигнућа.
Када је Новак Ђоковић из Србије у питању, мора да освоји све, очигледно.
Мада ни то "спинерима" не би било довољно.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
СПОРТ
Шпанци признали, Тони Надал признао: Новак је највећи у историји!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала