https://sputnikportal.rs/20231121/postoji-biljka-ciji-je-plod-skuplji-od-maline-a-ne-zahteva-ulaganje-i-kopanje---zarada-odlicna-1164057431.html
Постоји биљка чији је плод скупљи од малине, а не захтева улагање и копање - зарада одлична
Постоји биљка чији је плод скупљи од малине, а не захтева улагање и копање - зарада одлична
Sputnik Србија
Цена за килограм малине протеклог лета била је 190 динара, а килограм плодова клеке ове јесени кошта 450 динара. 21.11.2023, Sputnik Србија
2023-11-21T22:38+0100
2023-11-21T22:38+0100
2023-11-21T22:38+0100
економија
економија
србија – економија
привреда и пољопривреда
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/15/1164043685_0:960:2048:2112_1920x0_80_0_0_c02a77a0ba2e250400031644bebd2b67.jpg
Брање клекових бобица у нововарошким селима већ је постала традиција, али и начин на који су горштаци пронашли зараду. Почетна цена овог шумског плода по килограму била је 300, а већ сада је 450 динара.У време када „саде“ летину, током јесењих дана, горштаци са висова Муртенице и Златара највише времена посвећују клеки (Juniperus communis), четинару на коме рађају плаве бобице, а у овом крају расте у изобиљу.Сваки берач има своју методуНововарошани се већ дужи низ година баве овим послом, па су савладали и технику брања, и како кажу пронашли су најједноставнију методу, преноси „Телеграф бизнис“.Они кажу да се приликом брања посуда прислони уз стабло клеке, а да се рукавицама лагано скидају зрели плодови. Након тога убрана количина се веје, како би се очистила од иглица и прашине. Тек тада су плодови спремни за тржиште.Посао, кажу, није тежак, али је најважнија воља за радом, рутина се стиче временом, а робе никада доста. Род клеке варира из године у годину, а највећи је сваке треће године. Понекад се деси година да рода нема „ни за лека“.Ове чаробне бобице користе се у фармацеутској индустрији, али и за производњу џина, који је популарно пиће у целом свету.Од плодова клеке се праве и етирична уља, креме и парфеми. Сушена бобица клеке (самлевена) користи се као адитив у сухомеснатим производима, а у домаћинству се користи као додатак куваним јелима, попут купуса или сарме.Лековита дејства клекеИзузетно цењена у народној медицини, препознатљива по карактеристичном мирису балзама, клека се од давнина користила за лечење заразних болести.Сви делови клеке су лековити, а нарочито ароматични и горкосладуњави плодови. Зелени плодови су нелековити, док лековитост испољавају сазрели љубичасти плодови клеке. Суше се на проветреном месту, а осушени делови се чувају на сувом месту, пише „Природа на дар“.Плод клеке у завидним количинама садржи и смоле, танин, восак, органске киселине и њихове соли. Поседује и бројне минерале, а посебно калцијум, калијум, манган, сумпор. У сто грама младих изданака клеке налази се чак 97 милиграма витамина це.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/15/1164043685_0:768:2048:2304_1920x0_80_0_0_9b358bef847c8fc0a13207d304bbee3d.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
економија, србија – економија, привреда и пољопривреда
економија, србија – економија, привреда и пољопривреда
Постоји биљка чији је плод скупљи од малине, а не захтева улагање и копање - зарада одлична
Цена за килограм малине протеклог лета била је 190 динара, а килограм плодова клеке ове јесени кошта 450 динара.
Брање клекових бобица у нововарошким селима већ је постала традиција, али и начин на који су горштаци пронашли зараду. Почетна цена овог шумског плода по килограму била је 300, а већ сада је 450 динара.
У време када „саде“ летину, током јесењих дана, горштаци са висова Муртенице и Златара највише времена посвећују клеки (Juniperus communis), четинару на коме рађају плаве бобице, а у овом крају расте у изобиљу.
Сваки берач има своју методу
Нововарошани се већ дужи низ година баве овим послом, па су савладали и технику брања, и како кажу пронашли су најједноставнију методу,
преноси „Телеграф бизнис“.
„Многе занима и чуде се како то беремо клеку, како нас не боду њене четине и уопште како бобице опадају с грана? Одговор је јасан, као и за све, потребно је знање. Сваки берач има посебно своју методу брања, али као најбоља показала се метода помоћу пластичне посуде и гумених или кожних рукавица“, објашњавају берачи.
Они кажу да се приликом брања посуда прислони уз стабло клеке, а да се рукавицама лагано скидају зрели плодови. Након тога убрана количина се веје, како би се очистила од иглица и прашине. Тек тада су плодови спремни за тржиште.
Посао, кажу, није тежак, али је најважнија воља за радом, рутина се стиче временом, а робе никада доста. Род клеке варира из године у годину, а највећи је сваке треће године. Понекад се деси година да рода нема „ни за лека“.
Ове чаробне бобице користе се у фармацеутској индустрији, али и за производњу џина, који је популарно пиће у целом свету.
Од плодова клеке се праве и етирична уља, креме и парфеми. Сушена бобица клеке (самлевена) користи се као адитив у сухомеснатим производима, а у домаћинству се користи као додатак куваним јелима, попут купуса или сарме.
Изузетно цењена у народној медицини, препознатљива по карактеристичном мирису балзама, клека се од давнина користила за лечење заразних болести.
Сви делови клеке су лековити, а нарочито ароматични и горкосладуњави плодови. Зелени плодови су нелековити, док лековитост испољавају сазрели љубичасти плодови клеке. Суше се на проветреном месту, а осушени делови се чувају на сувом месту,
пише „Природа на дар“.
Плод клеке у завидним количинама садржи и смоле, танин, восак, органске киселине и њихове соли. Поседује и бројне минерале, а посебно калцијум, калијум, манган, сумпор. У сто грама младих изданака клеке налази се чак 97 милиграма витамина це.