- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Путинова посета – апсолутно успешна: Кина спремна за јачање стратешке сарадње са Русијом

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров и Ван Ји
Сергеј Лавров и Ван Ји - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2024
Пратите нас
Кина је спремна да ојача стратешку сарадњу са Русијом, као и да заједно са Москвом доприноси глобалној стабилности, изјавио је министар иностраних послова Ванг Ји на састанку са својим руским колегом Сергејем Лавровом, а објављено је на сајту кинеског ресора.
Поред тога, он је истакао да је Пекинг спреман да заједно са Москвом реализује низ важних споразума, које су постигли лидери Кине и Русије, као и да подигну кинеско-руске односе на нови ниво.
Према речима кинеског дипломате, прва државна посета председника Русије Владимира Путина Кини након реизбора је била „апсолутно успешна“.
Ванг Ји је нагласио да се посета одиграла у важном тренутку обележавања 75. годишњице успостављања дипломатских односа две земље.
Он је такође закључио да Пекинг и Москва треба да јачају узајамну подршку, „учврсте темеље сарадње“, као и да одрже безбедност и стабилност у региону.
Дипломата је нагласио да су кинеске власти спремне и на блиску сарадњу са Русијом и другим земљама ради прогреса у активностима Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
Такође, кинески министар је поручио и да Кина цени став руског лидера о тајванском питању, те да је уверена у даљу подршку Русије.
Претходно је руски лидер Владимир Путин боравио у државној посети Кини од 16-17. маја.
Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2024
РУСИЈА
Помоћник руског председника: 'Хемија' између Путина и Сија сада још јача
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала