https://sputnikportal.rs/20240522/zdravija-ishrana-na-malo-drugaciji-nacin-pocela-prodaja-kasike-koja-menja-ukus-hrane-foto-1172426347.html
Здравија исхрана на мало другачији начин: Почела продаја кашике која мења укус хране /фото/
Здравија исхрана на мало другачији начин: Почела продаја кашике која мења укус хране /фото/
Sputnik Србија
Јапански произвођач пића „Кирин Холдингс“ лансира електрифицирану кашику за коју научници тврде да промовише здравију исхрану побољшавајући слане укусе без... 22.05.2024, Sputnik Србија
2024-05-22T22:05+0200
2024-05-22T22:05+0200
2024-05-22T22:05+0200
економија
економија
свет – економија
туризам и трговина
јапан
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/05/14/1172426509_0:161:3071:1888_1920x0_80_0_0_84c3027fc43eabfe98c5df582b8d72c3.jpg
Лансирање производа у понедељак прва је комерцијализација технологије која је освојила прошлогодишњу Иг Нобела, награде за неуобичајену науку.„Кирин“ ће на интернету продати само 200 електричних кашика по цени од око 117 евра и ограничену количину у једној јапанској продавници у јуну, али се нада да ће продати милион примерака широм света за пет година. Продаја у иностранству почеће следеће године.Кашика, израђена од пластике и метала, развијена је у сарадњи са професором Универзитета Меији ХомеијемМијашитом, који је претходно показао како електрични штапићи за јело појачавају укусе, у овом случају сланост.„Кирин“, компанија која покушава да из продаје пића уђе и у област здравства, тврди да је ова технологија посебно важна за Јапан јер одрасла особа у тој земљи у просеку дневно конзумира 10 грама соли, што је дупло више од препоруке Светске здравствене организације.Прекомерна конзумација соли повезана је са високим крвним притиском, можданим ударом и другим болестима.„Јапан има кухињу која фаворизује слане укусе“, изјавила је Аи Сато, истраживач „Кирина“. Јапанци у целини морају да смање унос соли, али напуштање старих навика у исхрани може бити тешко. То нас је довело до развоја ове електричне кашике“, напоменула је она, пренео је „Пословни дневник“.Кашика је тешка око 60 грама и ради на пуњиву литијумску батерију.Погледајте и:
јапан
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/05/14/1172426509_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_e3ead561b3bb50f28f1fc3dcd7d75c89.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
економија, свет – економија, туризам и трговина, јапан
економија, свет – економија, туризам и трговина, јапан
Здравија исхрана на мало другачији начин: Почела продаја кашике која мења укус хране /фото/
Јапански произвођач пића „Кирин Холдингс“ лансира електрифицирану кашику за коју научници тврде да промовише здравију исхрану побољшавајући слане укусе без додавања соли.
Лансирање производа у понедељак прва је комерцијализација технологије која је освојила прошлогодишњу Иг Нобела, награде за неуобичајену науку.
„Кирин“ ће на интернету продати само 200 електричних кашика по цени од око 117 евра и ограничену количину у једној јапанској продавници у јуну, али се нада да ће продати милион примерака широм света за пет година. Продаја у иностранству почеће следеће године.
Кашика, израђена од пластике и метала, развијена је у сарадњи са професором Универзитета Меији ХомеијемМијашитом, који је претходно показао како електрични штапићи за јело појачавају укусе, у овом случају сланост.
„Кирин“, компанија која покушава да из продаје пића уђе и у област здравства, тврди да је ова технологија посебно важна за Јапан јер одрасла особа у тој земљи у просеку дневно конзумира 10 грама соли, што је дупло више од препоруке Светске здравствене организације.
Прекомерна конзумација соли повезана је са високим крвним притиском, можданим ударом и другим болестима.
„Јапан има кухињу која фаворизује слане укусе“, изјавила је Аи Сато, истраживач „Кирина“. Јапанци у целини морају да смање унос соли, али напуштање старих навика у исхрани може бити тешко. То нас је довело до развоја ове електричне кашике“, напоменула је она,
пренео је „Пословни дневник“.
Кашика је тешка око 60 грама и ради на пуњиву литијумску батерију.