- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко је Марк Руте – нови шеф НАТО

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаDutch Prime Minister Mark Rutte
Dutch Prime Minister Mark Rutte  - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Савет НАТО је званично објавио да је нови генерални секретар Алијансе холандски политичар Март Руте. Он ће званично ступити на нову дужност 1. октобра. Спутњик укратко објашњава – ко је нови шеф НАТО?
Руте је рођен 14. фебруара 1967. године у Хагу. Године 1992. дипломирао је историју на Универзитету у Лајдену. Од 1992. до 1997. године радио је као менаџер људских ресурса у концерну „Унилевер“. Био је задужен за обуку и преквалификацију запослених, као и реорганизацију. Од 1997. до 2002. наставио је да обавља исту дужност у компанији „Ван дер Берг“, која је део „Унилевера“. Године 2002. прешао је на функцију директора сектора за људске ресурсе у компанији „Игломора Груп ВБ“, такође подружници „Унилевера“. Од септембра 2008. до данас Руте је гостујући предавач у групи школа „Јохан де Вит“ у Хагу.

Политички пут

Руте је почео да се бави политиком још у студентским данима. Од 1988. до 1991. био је на челу омладинске организације „Слобода и демократија“, која је сарађивала са десничарском либералном Народном странком за слободу и демократију. Од маја 2006. био је руководилац те партије. Од јула 2002. до јуна 2004. био је државни секретар за социјална питања и запошљавање, а од јуна 2004. до јуна 2006. године државни секретар за образовање, културу и науку у владиним кабинетима Јана Петера Балкенендеа. Од јануара до маја 2003. године био је члан Доњег дома парламента Холандије испред Народне странке за слободу и демократију. Од јуна 2006. до октобра 2010. био је заменик Доњег дома парламента, шеф фракције Народне странке за слободу и демократију. На парламентарним изборима 2010. та партија је, под вођством Рутеа, ушла у владину коалицију, заузевши водећу позицију.
Од октобра 2010. Руте је обављао дужност премијера и министра општих послова Холандије (поновно изабран у новембру 2012., октобру 2017., јануару 2022.).
У економској сфери позиционирао се као присталица монетаризма, повећања старосне границе за одлазак у пензију и предузимања мера у циљу смањења дефицита државног буџета. Залагао се за пооштравање миграционе политике и активну улогу Холандије у оквиру ЕУ и НАТО.

Војна сфера и помоћ Украјини

За време мандата Рутеа, Холандија је постала један од главних војних спонзора Украјине. Конкретно, та земља игра кључну улогу у такозваној „коалицији за ловце“, чији је циљ испорука авиона Ф-16 Оружаним снагама Украјине.
Холандија је такође Кијеву обезбедила артиљерију, дронове и муницију.
Поред тога, током мандата Рутеа Холандија је повећала расходе на одбрану изнад прага од два одсто БДП-а, што је тражено од чланица НАТО.

Неуспешни избори и оставка

У јулу 2023. године Руте је поднео оставку краљу Виљему-Александру након што владина коалиција није успела да се, након дугих консултација, договори о мерама за ограничавање прилива азиланата.
Поред тога, након ванредних парламентарних избора у новембру 2023. на којима је победила крајње десничарска Партија за слободу, Руте је најавио да ће напустити Народну странку за слободу и демократију, коју је предводио.
20. јуна 2024. године саопштено је да су све 32 земље чланице НАТО-а подржале Рутеову кандидатуру за највишу позицију у Алијанси.
Холандски премијер Марк Руте  - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
СВЕТ
Марк Руте нови генерални секретар НАТО
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала