Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Џејмс О'Брајан: Ризици на Балкану — север Косова и претња отцепљења дела БиХ

© AP Photo / Armin DurgutЏејмс О'Брајан
Џејмс О'Брајан - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2024
Пратите нас
Помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајан изјавио је да ризик на Балкану представљају, како је казао, локалне битке које прерастају у политички конфликт и утичу на цео регион.
О'Брајан је то рекао за Танјуг, одговарајући на питање како види безбедносну ситуацију на Западном Балкану, пре свега на Косову и Метохији.
„Примарни ризик је север Косова и и претња отцепљења једног дела БиХ. Кфор, али и Еуфор у БиХ су ту да спрече мале локалне банде. Имамо добру сарадњу са српским и косовским властима у покушају да се реше ризици насиља на северу и мислим да имамо шансе за политичке процесе који ће решити узроке насиља“, рекао је О'Брајан.
На питање зашто САД подржавају транзицију тзв. КБС на стандарде НАТО-а и због чега је Приштини дозвољено да набавља дронове, када по резолуцији Савета безбедности УН 1244 једина оружана снага која сме да делује на Косову и Метохији јесте Кфор, О'Брајан је рекао да је резолуција 1244 успоставила процес за разговор о будућности Косова.
„Тај процес је довео до независности Косова. Косово има право да брани своју територију без угрожавања суседа. У целини то је корак напред ка стабилности у региону и за то ће имати подршку САД“, навео је О'Брајан.
Коментаришући блокаду дијалога Београда и Приштине и то што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одбија да разговара са председником Србије Александром Вучићем и да формира ЗСО, О'Брајан каже да је јасно да САД подржавају формирање ЗСО.
„Мислим да има око 400 удружења широм Европе и то би био тај модел. У смислу напредовања дијалога имамо и друге алате као што је План раста за западни Балкан који је усмерен на појачање сарадње попут промета људи и добара и других практичних ствари. Мислим да је то кључна ствар. Ми се фокусирамо на детаље везане за дијалог, али у региону са 18 милиона људи морају да се нађу начини да се сарађује и да се људима обезбеди бољи живот. То би требало да реши неке од тензија“, рекао је О'Брајан.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала