- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Више од 1000 година хришћанства у Русији – како је избор кнеза Владимира променио судбину земље

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаКупола Верхоспаског сабора у Москви
Купола Верхоспаског сабора у Москви - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2024
Пратите нас
Сваке године 28. јула обележава се Дан крштења Русије, дан сећања установљен у Русији у част важног историјског догађаја, који је имао значајан утицај на друштвени, духовни и културни развој народа Русије, као и на јачање руске државности.
Крштење Русије је, без преувеличавања, један од најважнијих догађаја у руској историји. Примање хришћанства као државне религије умногоме је утицало на развој државе. Може се само нагађати како би изгледала Русија да је Владимир Велики одабрао другу веру.
Званично је велики кнез превео руски народ у хришћанство 28. јула 988. године. Али, нису сви историчари сагласни са тим.

Најмасовније крштење у Русији

Велики кнез није био први који је примио хришћанску веру. Прва се крстила према византијским обичајима кнегиња Олга још 957. године, док се појединачни случајеви крштења људи бележе још много пре доласка Владимира на престо.
Историчари сматрају да је прво масовно крштење спровео 867. године патријарх Фотије.

Тест вере

У „Повести минулих лета“ има прича о томе како је Владимир извео тест вере. Долазили су му мисионари из разних крајева света и говорили о суштини својих религија: исламу, јудаизму и другим.
Подстицали су кнеза да прихвати њихову веру. Владимир их је слушао и постављао питања, покушавајући да разуме коју веру да изабере.

Отпор хришћанству

Неки историчари сматрају да је током Крштења Русије погинуло око 9 милиона источних Словена, који нису желели да приме хришћанство. Али, доста историчара се не слаже са тим. Према њиховом мишљењу, то је апсурдно, јер чак и Батијева инвазија однела је много мање живота, а размере његовог разарања биле су невероватне за средњовековну Русију. Жртава је, несумњиво, било, али не у тако великом броју.
Икона, осликана у част 1000-годишњице крштења Руса - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Одлука без које Москва не би постала Трећи Рим
Крштење Русије одвијало се током веома много година. Након Кијева, хришћанство су примили и други градови: Чернигов, Волинск, Полоцк, Туров. У том процесу, редовно су угушивани устанци, па је Ростов крштен тек крајем XI века, а у Мурому су се пагани противили томе чак све до до XII века.

Скандинавија истовремено са Русијом примила хришћанство

Готово истовремено са Русијом, хришћанство су прихватиле и скандинавске земље. Данска је примила хришћанску веру оквирно 60-их година X века, а касније, 999-1000. године, хришћанство су преузели Исланд, Норвешка, Шведска, коју су источни Скандинавци дуго сматрали варварском земљом.
Ако је веровати исландској саги, извесни Торвалд Кодрансон, кога су једноставно звали „Путник“, био је хришћанин и једном је стигао у Полоцк преко Кијева. Тамо је задобио кнежеву подршку и одлучио је да остане. У Полоцку је основао цркву и манастир. Сахрањен је поред цркве Св. Јована Крститеља и дуго је поштован као светац, мада нема никаквих историјских доказа за ово.

Хришћанство као промена на боље

Према мишљењу бугарског историчара Николаја Тодорова, Византија је, инспирисавши Русију да прими хришћанство, припојила је медитеранској цивилизацији која је позната као „византијска“, која је постојала у Југоисточној Европи и на Блиском истоку као синтеза античког и хришћанског наслеђа. Ово је омогућило древном руском народу да добије приступ достигнућима у филозофији, друштвеним и природним наукама, на чијим основама су Руси створили своје институције.
Кнез Владимир пре примања хришћанства није баш водио хришћански живот, али, примивши хришћанску веру постао је много умеренији. Многи историчари пишу да се кнез покајао за своје грехе и надвладавао себе помоћу нове вере, тако да се ова чињеница не може сматрати фикцијом.
Нило-Столобенская пустынь, Тверская область, озеро Селигер - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Најимпресивније руске православне светиње /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала