Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Влада Србије основала Савет за вештачку интелигенцију

© Sputnik / Лола ЂорђевићПлоча на згради Владе Србије
Плоча на згради Владе Србије  - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2024
Пратите нас
Влада Србије донела је одлуку о оснивању Савета за вештачку интелигенцију, чији ће задатак бити да усклађује и координира активности на спровођењу стратешког оквира из области развоја вештачке интелигенције, објавио је Службени гласник.
Задатак Савета биће и да прати реализацију планираних мера и активности, прати стање, потребе и стандарде развоја и примене вештачке интелигенције у Републици Србији и свету.
Савет ће имати саветодавну улогу и припремати предлоге, препоруке и стандарде, давати мишљења и стручна образложења о свим питањима из области развоја и примене вештачке интелигенције у Републици Србији.
Савет ће дефинисати и пратити спровођења акционог плана за спровођење активности у складу са Стратегијом развоја вештаке интелигенције у Републици Србији за период 2020-2025. године, као и измене и допуне те стратегије и писање нове стратегије.
Савет ће организовати и пратити израду закона и поџаконских аката који се односе на развој и примену вештачке интелигенције у Републици Србији.
Председник Савета биће проф. др Игор Пешко, саветник председника владе, а за чланове су именовани, проф. др Мирослав Трајановић, државни секретар у Министарству науке, технолошког развоја и иновација, проф. др Владимир Црнојевић, директор Института Биосенс, Универзитет у Новом Саду, проф. др Дубравко Ћулибрк, вршилац дужности директора Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије, проф. др Ненад Филиповић, Универзитет у Крагујевцу, проф. др Светлана Јовановић, Универзитет у Београду, саветник председника Народне скупштине Стефан Баџа, пуковник Иван Покрајац, директор Војнотехничког института, Александар Линц-Ђорђевић, оснивач и директор Data Science конференције, Предраг Николић, Привредна комора Србије, Милорад Павловић, Безбедносно-информативна агенција, пуковник др Дејан Савић, Војнобезбедносна агенција, др Михаило Јовановић, Генерални секретаријат Владе, др Вјекослав Бобар, директор пословног система, Електродистрибуција Србије д.о.о. Београд.
У раду Савета, по потреби, могу да учествују и друга стручна лица.
Савет може, ради извршења задатака из тачке 2. ове одлуке, образовати подгрупе за поједина питања.
Рок на који се оснива Савет је пет година од дана ступања на снагу ове одлуке.
За рад у Савету председнику, члановима, као и другим ангажованим лицима не исплаћује се накнада.
Стручне и административно-техничке послове за Савет обавља Кабинет председника Владе.
Одлуку о оснивању Савета за вештачку интелигенцију је потписао премијер Милош Вучевић, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала