- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русију враћено осам држављана Русије из затвора земаља НАТО-а

© Tanjug / AP PhotoАвиони са затвореницима за размену из Русије на аеродрому у Анкари
Авиони са затвореницима за размену из Русије на аеродрому у Анкари - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2024
Пратите нас
Осам држављана Русије који су били приведени и затворени у неколико земаља НАТО-а враћено је у домовину, саопштила је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ).
„Дана 1. августа 2024. године, као резултат размене обављене на аеродрому у Анкари (Турска), у домовину је враћено осморо држављана Русије који су били притворени и затворени у неколико земаља НАТО-а, као и малолетна деца“, наводи се у саопштењу.
Служба наводи да су држављани Русије размењени за групу лица „која су деловала у интересу страних држава на штету безбедности Руске Федерације“.
Повратак држављана Русије био је могућ захваљујући систематском раду надлежних државних ресора и страних партнера.
Прес служба Кремља након тога је саопштила да је председник Русије Владимир Путин потписао указе о помиловању размењених грађана.
На списку помилованих лица су: Вилан Пол Николас, Лик Кевин Викторович, Гершкович Еван, Вороњин Демури Иљич, Кара-Мурза Владимир Викторович, Курмашева Алсу Хамидовна, Чанишева Лилија Ајратовна, Остањин Вадим Валерјевич, Фадејева Ксенија Владиславовна, Скочиленко Алекандра Јурјевна, Јашин Иља Валерјевич, Пивоваров Андреј Сергејевич и Орлов Олег Петрович.
Руска страна захвална је председнику Белорусије Александру Лукашенку за гест добре воље и помиловање немачког држављанина Р. Кригера, осуђеног на смрт. Москва је такође захвална руководству свих земаља које су помогле у припреми размене, истиче се у саопштењу.
Руски авион Тупољев  - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2024
РУСИЈА
У Турској извршена највећа размена заробљеника између Русије и Запада
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала