Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Камбери најављује протесте Албанаца у тзв. прешевској долини

CC BY-SA 3.0 / Julian Nitzsche / Прешевска долина
Прешевска долина - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2024
Пратите нас
Након што су Срби у северном делу Косовске Митровице данас мирно протестовали због најављеног отварања моста на Ибру, албански посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери најавио је протесте у такозваној прешевској долини, због, како наводи, дискриминације Албанаца, поново помињући непризнавање диплома и проблеме у образовању.
"Упркос чињеници да смо у процесу дијалога са Београдом, две деценије након завршетка рата, и упркос чињеници да су потписана три споразума која предвиђају неопходност афирмације права Албанаца, недостатак политичке воље у Београду је оно што нас тера да предузмемо ову меру, због обавезе коју Србија има према Албанцима у 'прешевској долини' да их коначно испуни", рекао је Камбери.
Тврди да је "ситуација сваким даном све гора".
"Крше се елементарна права, људска права, наша колективна права. Право на употребу албанског језика и писма", наводи он.
Зато се, сматра, мора скренути пажња међународне заједнице.
"Србија нам негира право на интеграцију у државне органе, признавање диплома, имамо бројне проблеме у образовању, ту је и питање економске дискриминације, као и недостатак простора за живот", казао је Камбери, преноси Косово онлајн.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала