- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјинске снаге на курском правцу изгубиле скоро 1.000 војника

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Уђи у базу фотографијаРуска војска на подручју СВО
Руска војска на подручју СВО - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2024
Пратите нас
Припадници групе "Север" Оружаних снага Русије настављају да одбијају покушаје украјинске војске да изврше упаде на територију Русије на курском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије. Истиче се да су Оружане снаге Украјине током претходних недељу дана изгубиле око 13.925 припадника.
Само на курском правцу, украјинске снаге су током борбених дејстава изгубиле готово 945 војника, наводи се у саопштењу.
"Украјинска војска је током борби на курском правцу изгубила и 102 јединице оклопне технике, укључујући 12 тенкова, 17 оклопних транспортера, 6 борбених возила пешадије, 67 борбених оклопних возила, као и 12 аутомобила, 2 самоходна лансера ПРО система бук м1 и 3 артиљеријска топа", наглашава се у саопштењу Министарства.
На брифингу је објављено и да је додатна група спасилаца из састава Министарства за ванредне ситуације Русије, укључујући стручњаке за експлозив, упућена је у Курску област.
Остале најважније информације са недељног брифинга:
Оружане снаге Русије ослободиле су током претходне недеље насеља Тимофејевка, Новоселовка Прва и Весело у ДНР.
Руске снаге уништиле су више од 17 хиљада украјинских тенкова током специјалне војне операције;
ПВО Русије је током претходне недеље оборила 3 украјинска борбена авиона, 72 гранате система „хајмарс“, „вампир“ и „ољха“, као и 668 дронова;
На контакт линији предало се 55 украјинских војника;
Група снага „Југ“ уништила је формације 13 бригада Оружаних снага Украјине и одбила 7 контранапада противника;
Оружане снаге Русије извеле су 19 групних напада високопрецизним оружјем и дроновима, уништена су ПВО средства Оружаних снага Украјине, енергетски објекти, складишта са оружјем;
Украјинска војска је током борби на курском правцу изгубила и 102 јединице оклопне технике, укључујући 12 тенкова, 17 оклопних транспортера, 6 борбених возила пешадије, 67 борбених оклопних возила, као и 12 аутомобила, 2 самоходна лансера ПРО система „бук м1“ и 3 артиљеријска топа.
Група снага „Запад“ одбила је 9 контранапада украјинске војске;
Јединице групе снага „Запад“ руске војске заузеле су повољније положаје и линије, а такође уништиле су формације 11 бригада украјинске војске;
Оружане снаге Русије уништиле су 2 борбена авиона Украјине МиГ-29, 3 борбена возила система „вампир“;
Група снага „Дњепар“ уништила је седам украјинских бригада;
Црноморска флота уништила је седам беспилотних чамаца украјинске војске приликом одбијања напада на Севастопољ;
Јединице групе снага „Север“ уништиле су формације осам бригада украјинске војске на волчанском и лицовском правцу и одбиле седам контранапада украјинске војске.
Подсетимо, Оружане снаге Украјине су у уторак ујутру покушале да се пробију на територију Курске области. Истог дана руско Министарство одбране известило је да су украјински војници са око 300 војника, уз подршку 11 тенкова и више од 20 оклопних возила, напали положаје јединица које покривају руску државну границу у подручју насеља Николаево-Дарино и Олешња. Према речима вршиоца дужности губернатора Курске области Алексеја Смирнова, граничари и Оружане снаге Русије су на граници уништиле 16 јединица украјинске технике.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала