- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у УН: Кијевски режим показао право лице – Кина је разочарана

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaКијев
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
Пратите нас
Здраворазумски део УН, а посебно Кина, разочаран је тиме што је шеф кијевског режима Владимир Зеленски кренуо путем ескалације руско-украјинског сукоба, изјавио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

„Наши саговорници у УН – мислим на здраворазумски део УН, а не онај који упорно штити кијевски режим ма шта он радио, него на оне који су покушавали да ухвате знаке мирољубивости у последњим изјавама кијевског режима – сви су прилично разочарани јер је очигледан избор Зеленског и његове клике у корист ескалације. Посебно су, како ми се чини, разочарани Кинези, пошто је њихова земља начинила озбиљне дипломатске напоре да учврсти став глобалног Југа (у подршци кинеске иницијативе за решавање сукоба)“, рекао је Пољански у емисији „Соловјов лајв“.

Како је саопштило Министарство спољних послова Кине, више од сто земаља је подржало кинеску иницијативу, али како примећује Пољански, „сви ти напори су фактички поништени чињеницом да је Зеленски изабрао ескалацију и извео напад на Курску област“.

„Генерално, тако овде и говоре – наравно, не уживо, пред камерама, али ипак у разговорима све колеге говоре о нападу Украјине на Курску област Русије. То је веома велика промена у перцепцији, пошто је Украјина увек покушавала да се позиционира као жртва агресије. Сада је прилично тешко одржати такав наратив, јер су многе земље глобалног Југа увиделе право лице кијевског режима“, закључио је руски дипломата.

Подсетимо, масовни напад украјинских оружаних снага на Курску област почео је 6. августа. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је кијевски режим извео провокацију, те да врши неселективно гранатирање цивилних мета. Директор ФСБ Русије је саопштио да је Кијев у Курској области извео терористички напад уз подршку колективног Запада.
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
РУСИЈА
Сукоб у Украјини треба прекинути: Запад жели да Руси и Украјинци униште једни друге
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала