- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Заменик руског амбасадора у УН: Посета мирној Женеви неумесна, СБ има важнија посла

© Фото : webtv.unСБ УН
СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2024
Пратите нас
Путовање чланова Савета безбедности УН у Женеву поводом 75. годишњице Женевских конвенција је неумесно имајући у виду шта се дешава у свету, рекао је руским новинарима заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански. Како је рекао, Савет безбедости има много важнија посла.
„Сматрамо да Савет безбедности има далеко важнија посла него да путује у тиху Женеву. Има толико жаришта која захтевају нашу пажњу. Ми смо говорили и говоримо да би било много умесније да посетимо неко жариште где од СБ УН заиста зависи нормализација у тој земљи. Не знамо шта бисмо радили у Женеви, то је траћење новца, ресурса и времена“, рекао је он.
Пољански је довео у питање и датум посете (25-26. август) јер се 75. годишњица Женевских конвенција обечежава у октобру уз учешће Црвеног Крста.
Савет безбедности има преча посла него да путује по Европи, закључио је он.
Министарство спољних послова Швајцарске саопштило је раније данас да је позвало представнике руске Мисије при СБ УН да дођу у незваничну посету Женеви 25-26. августа поводом 75. годишњице Женевских конвенција, али је руска Мисија саопштила да неће доћи.
„Ради се о незваничној посети, били су позване све чланице Савета безбедности, укључујући Русију. Позив је прослеђен представницима при СБ УН у Њујорку. Руска Мисија је саопштила да неће доћи, док се преосталих 14 чланица очекује“, навео је за Спутњик шеф Одељења швајцарског МИП за комуникације Никола Бидо.
Женевске конвенције су низ од четири међународна споразума потписаних у Женеви (1864, 1906, 1929. и 1949. год.), чиме су успостављени хуманитарни принципи по којима су земље потписнице обавезне да се понашају према непријатељским војницима и цивилима за време ратних сукоба.
Подсетимо, заменик Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев изјавио је раније да се, према подацима обавештајних служби, у Украјини налази на хиљаде плаћеника из целог света. Како је додао, Русија их не сматра добровољцима и на њих се не односе Женевске конвенције.
Русија је у више наврата истицала да поштује норме Међународног хуманитарног права, укључујући Женевске конвенције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала