- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Огласио се Генералштаб Ирана поводом истраге о погибији Раисија

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Ирана Ебрахим Раиси
Председник Ирана Ебрахим Раиси - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2024
Пратите нас
Генералштаб Оружаних снага Ирана демантовао је информације агенције Фарс о узроцима пада хеликоптера у којем је погинуо председник Ибрахим Раиси, јавила је агенција Мер.
„Информација агенције Фарс да је један од фактора пада хеликоптера било присуство још два путника, супротно безбедносним протоколима, због чега хеликоптер није имао довољно снаге да постигне потребну висину, представља лаж“, наводи се у саопштењу Одељења за комуникације иранског Генералштаба.
Генералштаб иранске војске такође је позвао медије да буду опрезни приликом објављивања материјала о новостима из области безбедности и одбране и напоменуо да су власти раније већ извештавале о узроцима пада хеликоптера.
Раније је новинска агенција Фарс саопштила, позивајући се на извор у иранским обавештајним службама, да је истрага о погибији иранског председника Ибрахима Раисија о паду хеликоптера завршена и да је инцидент био несрећан случај.
„Безбедносне и обавештајне службе завршиле су детаљну истрагу и апсолутно је извесно да је инцидент био несрећан случај“, нагласио је он.
Он је прецизирао да је број путника у хеликоптеру иранског председника био већи од предвиђеног, те стога он није успео да постигне потребну висину и срушио се на планину при лошим временским условима.
„Истрага је показала да је хеликоптер у којем се налазио председник превозио две особе више него што је прописано безбедносним протоколима и када је пилот приметио маглу и покушао је да доведе хеликоптер на потребну висину, међутим хеликоптер није имао довољно снаге да то постигне и у условима ограничене видљивости због магле, дошло је до судара са планином“, рекао је он.
Он је додао да су након инцидента, безбедносно-обавештајне службе провериле око 30 хиљада лица, а резултати провере указују на одсуство људског фактора, као и да није пронађено никаквих сумњивих фактора.
Хеликоптер у којем су се налазили ирански председник Раиси, министар спољних послова Амир Абдолахијан и други званичници, срушио се 19. маја у региону Верзеган на северозападу земље. Ујутро 20. маја, ирански потпредседник Мохсен Мансури потврдио је извештаје о погибији председника и његове делегације у несрећи. Делегација се враћала након посете Азербејџану, где су Раиси и његов азербејџански колега Илхам Алијев учествовали на церемонији отварања хидроелектране „Гиз Галаси“ и пуштања у рад хидроелектране „Худаферин“ на пограничној реци Аракс.
Хеликоптер у којем се налазио председник Ирана Ибрахим Раиси - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СВЕТ
Први резултати истраге: Никакви трагови метака на трупу Раисијевог хеликоптера нису откривени
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала