- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Невиђена дрскост Кијева! Продаје руско религијско наслеђе на Западу као своје

© Sputnik / Лола ЂорђевићДворску капелу Светог Андреја Првозваног су фрескописали руски мајстори Борис Обрасков, барон Никола Мајендорф, Владимир Бичковски и Евгеније Варун-Секреат
Дворску капелу Светог Андреја Првозваног су фрескописали руски мајстори Борис Обрасков, барон Никола Мајендорф, Владимир Бичковски и Евгеније Варун-Секреат - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2024
Пратите нас
Кијевски режим третира заједничко религијско наслеђе са Русијом као искуљчиво украјинско и продаје Западу непроцењиве хришћанске артефакте, изјавио је за Спутњик експерт за верска питања Роман Лункин.
Лункин, шеф Центра за проучавање религије и друштва Института Европе Руске академије наука (РАН), наводи да се историјски и културни артефакти, укључујући православне иконе, извозе из Украјине и преносе у западне земље, где се неки од њих продају.

"Није ни рационално ни етички тако третирати наслеђе", рекао је он.

Прошле године су ретке византијске иконе из 6.и 7. века тајно превезене са територије Украјине у Француску под изговором безбедности, а затим су изложене у париском музеју Лувр.
Укупно је у Француску преко Пољске и Немачке достављено 16 непроцењивих артефакта.
Суштина је, међутим, у томе што је те православне иконе Синајски манастир Свете Катарине средином XIX века поклонио поглавару руске духовне мисије у Јерусалиму, навео је, руски богослов и византолог, епископе Порфирије.
Совјетска влада је 1940. године предала иконе Кијевском музеју западне и оријенталне уметности (данас Музеј Ханенко), где су чуване након Великог отаџбинског рата.
Нејасно је да ли ће иконе бити враћене и када.
Руска Спољна обавештајна служба је прошле године обелоданила планове Кијева да изнесе хришћанске реликвије из Кијевско-печерске лавре и пошаље их у Европу под изговором да их је потребно "спасити од руских ракетних напада", упркос чињеници да руска војска не гранатира цивилне објекте, а камоли православна света места.
Ипак, нешто више крије се иза спремности кијевског режима да изгуби своје наслеђе и тежње Запада да сачува хришћанске вредности Украјине под покровитељством међународне Алијансе за заштиту наслеђа у конфликтним зонама на чијем су челу амерички милијардери.
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова прошле године повезала је планове које је открила СВР и тајни извоз византијских икона из Кијевског музеја са старим западним колонијалним тенденцијама:
"Западне земље краду националне вредности широм света, а њихови музеји могу се назвати ‘чуварима' драгоцености украдених из њихових колонија, као што се то може видети на изложби "Древни Египат" у Лувру или Британском музеју... Запад је увек пљачкао своје колоније. Украјина није изузетак. Нема сумње да нико није намеравао да врати вредности одузете од других земаља", нагласила је Захарова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала