- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Катастрофа у Судану: Пукла брана, страдало најмање 60 особа /видео, фото/

© AP Photo / Samira HassanСудан
Судан - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
Пратите нас
Најмање 60 особа је погинуло у Судану када је због обилних падавина пукла брана Арбат на истоку те земље.
Претпоставља се да је број страдалих и већи, преносе британски медији и додају да брана Арбат има капацитет од 25 милиона кубних метара и да је главни је извор воде за пиће за приобални град Порт Судан, где је седиште војне владе.
Због обилних киша десетина хиљада људи је напустило своје домове, а пуцање бране је, наводи се, само један од инцидената.
Спасиоци из ваздуха покушавају да спасу људе који су остали заробљени након што су потражили уточиште у планинама, извештавају локални листови.
Директор Управе за воде државе Црвеног мора, Омар Иса Тахир, рекао је за локални новински сајт да је поплава "избрисала читаво подручје".
Војска је у објави на друштвеним мрежама позвала све "савезне и државне агенције да искористе све могућности да помогну грађанима у овим регионима и пруже им подршку и помоћ".
Медији додају и да је Судан опустошен ратом од прошлог априла када су избиле борбе између групе Снаге за брзу подршку (РСФ) и суданске војске.
Брана Арбат је изграђена 2003. године за прикупљање кишнице за употребу током сушне сезоне, међутим годинама није одржавана.
Милиони људи су протерани из својих домова, више држава је прогласило глад, а екстремни временски услови само погоршавају несташицу хране.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала