- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Балашевић о „Мегдану“: Ово је филм о гладијаторима на свим пољима

© Промо - Филмски сусрети НишПремијера филма "Мегдан" на Филмским сусретима у Нишу
Премијера филма Мегдан на Филмским сусретима у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2024
Пратите нас
Филм „Мегдан: Између воде и ватре“ премијерно је приказан на Филмским сусретима у Нишу. Више од 3.000 људи дошло је да погледа сценаристички и продуцентски првенац Алексе Балашевића, а публика је громогласним аплаузом поздравила Виктора Савића, Александра Радојичића, Јовану Балашевић, Миљана Давидовића, Ђорђа Марковића, Алексу Балашевића и друге.
„Филм је посвећен гладијаторима, а при том не мислим само на борце који се боре у рингу, већ мислим на гладијаторе данас у свему, у ватерполо базену, тениском терену, банкарству... Свуда је данас борба за опстанак. Стално причамо о неком америчком сну, а ми у филму имамо балкански сан. Балкански сан није само жеља за тим да се сан оствари него је некада на жалост и приморавање јер другог пута нема. Други пут је кошмар па увек наравно бирамо то да нам се оствари сан“, рекао је Балашевић новинарима.
Велико инетересовање публике пратило је и велико интересовање медија, а једно од новинарских питања је и било да ли Алекса свој филмски првенац посвећује оцу Ђорђу Балашевићу. Чувени музичар био је велики фан спорта и долазио је редовно да гледа мечеве на Мегдану.
„ Увек кад је долазио да гледа борбе говорио је: 'Саосећам с овим дечацима'. Кад смо дошли до тога да се филм снима, говорио је да треба да га посветим тим борцима и неким новим клинцима, свим тим момцима који ризикују своје здравље. Имао сам благослов за целу ову идеју“, изјавио је Балашевић.
Виктор Савић и Алекса Балашевић упознали су се пре много година снимајући емисију „Фазони и форе“, а глумац је један од првих који је добио улогу.
„Цео живот сам се спремао за овај филм, јер од кад памтим ја сам у неком тренингу. То је био рукомет 10 година, кошарка пет година, фудбал, карате, вожња ролера, сноуборда. Није ми тешко да се било ком спорту прилагодим, што моја каријера и показује играо сам и фудбалера и кошаркаша, сада је дошао тренутак да играм ММА борца. За три тренинга Зоран Бачулов успео је да ме спреми. То је мени остварење сна, јер сам као клинац одрастао на таквим филмовима попут 'Карате кида' и маштао сам да једног дана глумим у једном таквом филму. Захваљујући Алекси та жеља ми се остварила“, истакао је Савић.
Јована Балашевић игра Сабину из Новог Пазара, која организује ММА борбе.
„Први пут сам на Филмским сусретима у Нишу. Моју улогу могао је да игра и мушкарац. Имала сам прилику да донесем несвакидашњи карактер. Алекса ме добро познаје и зна колико могу и шта највише волим. Драго ми је да сам нашла место у филму који је мушки“, рекла је Јована Балашевић.
Поред дела екипе која се поклонила публици у Нишу, у овој спортској драми играју и Енис Бешлагић, Војин Ћетковић, Нина Сеничар, Александар Гавранић, Васо Бакочевић, Маја Беровић, Душан Џакић, Ион Бечте, Генадиј Бојаркин, Ива Крајнц и многи други.
Иза ове филмске приче стоје продуцентске куће Мегдан Филм, Пасцару Продуцтион, Телеком Србија и Слице док ауторску екипу чине редитељ Тодор Чапканов, аутор сценарија је Алекса Балашевић, а косценаристи Јелена Балашевић и Гвозден Ђурић, док је за музику био задужен Дирк Бросе.
После Ниша, свечана премијера филма „ Мегдан“ ће бити 24. септембра у Сава центру, а два дана након тога креће у биоскопе широм земље и региона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала