Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нису се покајали: Француска према Србији некоректна до краја – од рушења СФРЈ до отимања Косова

© Tanjug / Раде ПрелићБеоргад окићен француском заставом
Беоргад окићен француском заставом - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
Пратите нас
Не видим простор да се о Француској говори као о пријатељској држави, каже за Спутњик историчар др Александар Раковић уз подсећање да је Француска почетком деведесетих била један од главних фактора разбијања Југославије, што значи да је заједно са још неким земљама Запада разбила нашу државу.
„То им није било довољно, па су нам увели економске санкције, а потом су бомбардовали Републику Српску 1994. и 1995. Сећамо се да су њихови авиони оборени над Републиком Српском, а 1999. су учествовали у насиљу над СР Југославијом и Србијом – бомбардовању, агресији, отимању дела наше територије, запоседању Косова и Метохије, прављењу њихове окупационе зоне на Косову и Метохији. Свашта би се још ту могло рећи, али о ком пријатељству ми можемо ту да говоримо? Сећамо се и да нам је у Рамбујеу испостављен ултиматум, уцена“, додаје Раковић.

Однос Француске према Србији – некоректан до краја

Наш саговорник, уочи доласка председника Емануела Макрона у Београд, наводи да разуме да наша земља мора са Француском градити добре односе, али је прерано говорити о поновном успостављању пријатељских односа какви су били некада у историји.
Прво бисмо морали да видимо какве ће бити последице свега што се дешава сада, и кад је реч о Косову и Метохији и француско-немачком плану који је јако некоректан потез, и о томе кава ће бити француска политика према Србима.
„Они су гласали за Резолуцију о Сребреници, а било је од стране Француске још неколико непријатељских чинова и гестова према Србији у последње време. Наш председник Вучић мора све да узме у обзир, то је јасно, нашу геополитичку позицију и да отопљава односе са свима и да покуша да отопли односе и са Макроном. Надам се да ће ту бити неких помака, али нико од нас не може у то да буде сигуран и да има поверења у Французе. Макар што се односа Француске према Србији тиче у претходних 35 година, он је до краја био некоректан.“
С обзиром на читаву геополитичку партију која се сада игра у свету, мале су шансе да са Француском успоставимо стратешке односе које би задовољавали наше националне интересе, сматра Раковић.

Српско-француско пријатељство: Бесмислена прича без покајања Француза

У Првом светском рату постојало је пријатељство, али после свега што се догодило – отимања територија, два рата, односно две агресије на српски народ у којима је учествовала Француска, бесмислено је причати о српско-француском пријатељству без покајања Француза.
„Да су се покајали, па да кажемо, у реду је. Кад се човек покаје не треба му ништа више приговарати. Не, нису се покајали већ настављају са намером да се разграђује Србија. Не само што су разбијали југословенски простор, и оне велике Југославије, и СР Југославије, него су кад су с тим завршили, Запад и Француска као његов део, наставили да разбијају и Републику Србију. То је то. И на крају, да се вратимо и на отварање Олимпијских игара. То је свим хришћанима и свим верницима свих других религија пружило слику каква је француска држава. И колико ту толеранције има. То није била толеранција то је било насиље над верним народом на читавој земљиној кугли. Укључујући и православне Србе“, закључио је Раковић.
Председника Француске Емануел Макрон боравиће у званичној посети Србији 29. и 30. августа. Макрон долази са циљем да се даље продубе билатерални односи и сарадња у области привреде, здравства, енергетике и културе…
Погледајте и:
Српски војник на положају чувања града - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
СРБИЈА
Колико је Србе коштало пријатељство са Француском и савезничка помоћ у Великом рату
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала