- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о „случају Дуров“: Пружићемо помоћ

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2024
Пратите нас
Случај оснивача Телеграма Павла Дурова не би требало да се претвори у политички прогон, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Главна ствар овде је да се оно што се дешава у Француској не претвори у политички прогон. Знамо да је француски председник Емануел Макрон негирао било какве везе са политиком, али се, с друге стране, износе одређене оптужбе. Пратићемо шта ће даље дешавати“, рекао је Песков новинарима.
Како је навео, Кремљ сматра да не треба да даје неке оцене у вези са његовим случајем.
Портпарол је такође рекао да Кремљ не зна колико држављанстава има Дуров.
„Дуров је ипак држављанин Француске ─ то је прва ствар. Друго, он има све што је потребно да организује своју правну одбрану. Ми га, наравно, сматрамо држављанином Русије и, уколико је потребно, и у складу са нашим могућностима, бићемо спремни да пружимо помоћ, као и сваком грађанину Русије“, објаснио је он.
Према речима Пескова, Кремљ је видео извештаје о наводним оптужбама против Дурова за насиље над сопственим сином.
„Међутим, ту не можемо ништа да кажемо, многи извори могу да се појаве, али не можемо да будемо сигурни у поузданост информација“, додао је.
Подсетимо, француско тужилаштво је у среду увече саопштило да је оснивач Телеграма Павле Дуров стављен под судски надзор и мора да положи кауцију у износу од пет милиона евра, након чега је саопштено да је Дуров ослобођен и да је у приватном аутомобилу напустио зграду суда у Паризу.
Француски медији су у суботу увече јавили да је Дуров приведен на аеродрому „Бурже“. Он је приведен када је излазио из приватног авиона, који је наводно стигао из Азербејџана. Тужилаштво у Паризу је објавило списак од 12 кривичних дела која му се стављају на терет. Међу њима су саучесништво у набавци, транспорту, поседовању, понуди или продаји наркотика, као и саучесништво у превари коју је извела организована банда, преносе француски медији. Француско правосуђе се интересује за друштвену мрежу Телеграм због недостатка модерације и акција за сузбијање трговине дрогом на тој платформи, али и због спречавања ширења садржаја педофилског карактера.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала