Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Емануел би желео да уведемо санкције Русији, али то не чинимо - и тога се не стидимо

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на политику Србије и да он зна да би француски председник Емануел Макрон волео да уведемо санкције Русији, али да ми то нисмо урадили.
„Ја не желим да се правдам вама“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији са Макроном у Палати Србија, наводећи да ће први пут у историји Србија имати ловце западне производње
Како каже, сад има нападе из Србије који кажу, а зашто се то ради са Француском, зашто не са Русијом или Кином.
"А што да не радимо са Француском? Радим све што је најбоље и најважније за нашу земљу", подвукао је председник и оценио да је Рафал вероватно најбољи авион који постоји у свету.
Он је додао да су разговори око тог уговора били тешки и да ни за шта на свету Србија не би дала трансфер технологије, наводећи да се то плаћа новцем грађана и да нити је мала, нити јефтина ствар.
Вучић је тако одговорио на питање француског новинара Макрону да ли је добио гаранције да Србија неће пренети технологију Русији, као и да ли се куповином Рафала усклађује са европском политиком.
Макрон је, одговарајући на исто питање, рекао да је ово историјски споразум и јако важан, те да је важан и за безбедност европског континента.
"Видимо толико људи који замерају Србији партнерство са Кином или Русијом, а сада има партнерство са Француском. То је јако велика промена. Ја поштујем суверенитет Србије и поштујем партнерство и са другим земљама, али ово је отварање, стратешка промена, велика храброст и велика шанса за Европу и ово је показатељ европског духа", рекао је Макрон.
Додао је да увек постоје гаранције како би Француска сачувала своју интелектуалну својину.
"Будите сигурни да смо све радили како треба. Гаранције постоје и имам поверења да ће бити како треба. То је велика промена и доприноси миру у Европи", истакао је Макрон.
Он је подсетио да су у клубу "Рафала" Грчка и Хрватска и да је то прилика за регионалну интеграцију.
Вучић је рекао да нам Француска пружа подршку Србији на много начина и захвалио на томе Макрону, што је Француска разумела позицију Србије која није лака.
Вучић је тако одговорио на питање новинара како види то што је Француска донедавно била противник пријема нових чланица и то што смо сада од председника Француске Макрона чули да Француска жели Србију у ЕУ и на који начин та земља пружа подршку Србији.
"Ја сам стварно захвалан и француским дипломатама, пре свега француском председнику Макрону. У много ситуација Француска је разумела позицију Србије, која није лака и која није једноставна. И није увек лако, није једноставно, нити разумљиво. Председник Макрон је подржавао и последњи пут и био један од иницијатора да нам се отвори кластер три или четири", рекао је Вучић.
Председник рекао је и да је идеја о сарадњи у области нуклеарне енергије две земље била његова, истичући да је нуклеарна енергија, чиста енергија.
Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара како реагује на негативну кампању око нуклеарне енергије која се повела у Србији уочи доласка француског председника у нашу земљу, додавши да "енергија не пада са неба" и неко мора ту струју да произведе.
"Да бисмо имали ту струју, мораћемо да променимо себе и мораћемо много да инвестирамо у будућности. Уколико то желимо. Ако не желимо, није проблем и без струје, како хоћете. Али те лажи и бесмислице не могу чак ни да коментаришем. Дакле, што се тиче нуклеарне енергије, то је чиста енергија, то је сигурна енергија у контролисаним процесима, то је енергија која нема везе да ли је ветар или је сунце, да ли је пала киша или нема вета. Те енергије има увек, постојано је сваког дана. И то вам даје сигурност, то даје сигурност једној земљи", оценио је Вучић.

Макрон: Србији је место у ЕУ - ЕУ треба Србију

Макрон је изјавио је да је Србији место у Европској унији и да је ЕУ потребна јака Србија, док је Србији потребна јака и суверена ЕУ, како би бранила њене интересе.
На заједничкој конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем у Палати Србија, Макрон је рекао да се вратио у Србију како би видели како заједнички можемо да наставимо даље.
"У последњих пет година пуно тога је напредовало, пуно тога се променило, упркос ситуацији на међународној сцени. У последњих пет година наши међународни односи и партнерство доживели су нови узлет. Ту је наша економска сарадња, француска предузећа, дугорочно су се ангажовала на инфраструктурним пројектима као што су Београдски метро, модернизација аеродрома Никола Тесла, на којој ћемо сутра обележити успешно окончане радове, модернизација мреже за електроснабдевању, управљање отпадом или сарадња у области здравства", рекао је Макрон.
Нагласио је да су привредне делатности све бројније у оба смера и постижу све већи успех, као што показују и разговори који су вођени данас у Београду, али и нешто раније у Паризу.
"Француска агенција за развој која је присутна у Србији од 2019. године издвојила је готово 600 милиона евра и планира и даље да развија своју активност у Србији. Наши стручњаци раде на пружању подршке у спровођењу реформи и еколошко-енергетској транзицији у Србији. Ови данашњи споразуми који су потписани су јако важни за све то", рекао је Макрон.
Додао је да је размена две земље у области културе и интелектуалних делатности такође доживела нови узлет и истакао да је Француска била почасни гост на Београдском сајму пре неколико месеци.
"Сутра ћу имати задовољство и част да посетим једну од ваших великих националних културних установа која се налази у Новом Саду. Као што видите, све то напредује, а како да не поменем овде и Олимпијске игре. Како не поменути успехе спорта и спортиста који нас приближавају, почевши од Новака Ђоковића. Ви имате вашег хероја кога сте ви овде славили када се вратио у Србију. Ми смо га исто такође славили у Француској. Он је постигао невероватан успех", поручио је Макрон.
Макрон је навео да је забринут због недавних једностраних потеза Приштине, наводећи да ти потези не шаљу добар знак.
Он је рекао да ће Француска и Немачка посебно пратити услове у којима живи српска заједница на Косову и да се залажу за формирање Заједнице српских општина (ЗСО).
Он је честитао Србији на одлукама које је донела прошле године, како би почела да спроводи договоре из споразума потписаног у Охриду.
Подсетио је да је нормализација односа између Београда и Приштине саставни део процеса приближавања Србије Европској унији, о чему се много разговарало до сада.
У Палати Србија размењено је 12 потписаних документа о сарадњи Србије и Француске - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2024
СРБИЈА
Шта су све потписале Србија и Француска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала