- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова студија: Тинејџери који користе вејп чешће пате од лошег менталног здравља

вејпинг - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2024
Пратите нас
Нова научна студија је открила да је код аустралијских средњошколаца са симптомима тешке депресије постојала двоструко већа вероватноћа да су пушили електронске цигарете - „вејп“.
Студија је такође открила да је једна петина ученика у нижим разредима имала умерене до тешке симптоме депресије и показала потребу за раном интервенцијом у погледу њиховог менталног здравља и пушење, објавио је Гардијан.
Студија, која је објављена у часопису Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, била је део програма превенције вејпинга – Наша будућност, коју је водио Матилда центар Универзитета у Сиднеју.
Више од 5.000 ученика узраста од 12 до 14 година испитано је 2023. године у оквиру ове студије, а тинејџери из 40 школа широм Аустралије одговарали су на питања о различитим темама.
Те теме су укључивале употребу дрога, вејпинг, могућу будућу употребу дрога и теме менталног здравља, укључујући депресију, анксиозност, стрес и слабо благостање.
Према студији, 22% испитаних тинејџера имало је умерену до тешку депресију, 20% је имало умерену до тешку анксиозност, а једна трећина је искусила слабо благостање.
Професор Емили Стокингс рекла је да, иако је истраживање показало да је само 8% студената користило вејп, они са симптомима тешке депресије двоструко чешће користе е-цигарете. А они који су пријавили умерене нивое стреса имали су 74% већу вероватноћу да су пробали вејпинг, док су они са високим нивоом стреса имали 64% већу вероватноћу да су пробали вејпинг.
Студија показује јасну корелацију између менталног здравља и вејпинга, али не каже да ли вејпинг узрокује лоше ментално здравље, или обрнуто.
Професор Стокингс каже да је, на основу доказа из претходних студија, то вероватно "двосмерно".
„Очигледно је зашто би тинејџери били подложни вејпингу, с обзиром на светле боје, укусе и паметан маркетинг производа“.
Међутим, додавање никотина у производ га је учинило несумњиво зависним.
„Никотин је невероватно ефикасан, када уђе у крвоток у неколико секунди погађа ваш мозак“, рекла је она.
Три аспекта који чине вејпинг „савршеном олујом“ су друштвени аспект, односно чињеница да млади вејпују у друштву пријатеља, затим никотин који изазива зависност и ризично понашање које је укључено, објаснио је Дан Херменс, професор менталног здравља и неуробиологије младих на Универзитету Саншајн Коуст.
Он објашњава да мозак тинејџера има „преувеличан одговор на ризично понашање“.
Мозак може да реагује на догађаје преузимања ризика ослобађањем допамина - хормона доброг осећања - а истраживања сугеришу да овај одговор може бити два до седам пута већи код адолесцената.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала