- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Огроман број захтева за пријем у БРИКС, Турска жели да постане пуноправни члан

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаПресс-центр саммита БРИКС в Йоханнесбурге
Пресс-центр саммита БРИКС в Йоханнесбурге - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2024
Пратите нас
Пристигао огроман број захтева за проширење БРИКС-а, саопштила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на маргинама Источног економског форума у Владивостоку. Турска поднела захтев за пуноправно чланство.
„Постоји огроман број пријава, већ их има неколико десетина... Нове чланице су већ примљене, дошло је до великог проширења. Потребно нам је искуство у интеракцији БРИКС-а у тако проширеном саставу“, рекла је она новинарима.
Како је истакао помоћник руског председника Јуриј Ушаков, земље БРИКС-а размотриће захтев Турске за пуноправно учешће у асоцијацији.
„Турска је поднела захтев за пуноправно чланство, размотрићемо га“, рекао је представник Кремља.
Како је истакао, статус партнерске државе БРИКС-а даће земљи могућност да учествује у свим структурама и дискусијама у асоцијацији, али без права гласа, рекао је Ушаков.
Блумберг је раније јавио, позивајући се на неименоване изворе, да је Анкара званично поднела захтев за придруживање БРИКС-у. Како се истиче, на овај начин Турска настоји да ојача свој глобални утицај и успостави нове везе ван својих традиционалних западних савезника.
Наредни самит БРИКС-а биће одржан у Казању 22-24. октобра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала