- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Генерални секретар Светског савета цркава посетио КиМ

© Фото : Спутњику уступио Милош Ковић / Манастир Високи ДечаниМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2024
Пратите нас
Генерални секретар Светског савета цркава Џери Пилеј, у пратњи директора Комисије за веру и поредак Светског савета цркава Андреја Јефтића, боравио је у посети Косову и Метохији 4. и 5. септембра, саопштила је данас Епархија рашко-призренска.
"Посета је почела у Српској православној богословији у Призрену, где су их дочекали архимандрит Андреј Сајц, заменик епархијског архијереја, протосинђел Исидор Јагодић, заменик ректора богословије, и други чланови наставног особља. Високопречасни професор доктор Пилеј и доктор Јефтић су такође посетили историјске српске православне цркве у Призрену, укључујући и цркву Богородице Љевишке из 14. века, споменик светске баштине Унеско", наводи се у саопштењу епархије.
Настављајући своју посету, представници Светског савета цркава су стигли у манастир Високи Дечани из 14. века, који је такође уписан на листу светске баштине Унеско.
У вечерњим сатима, у разговору са игуманом манастира, архимандритом Савом Јањићем, разматрани су актуелни проблеми са којима се суочава СПЦ на КиМ.
Висока делегација је посетила манастир Пећку Патријаршију. Гости су имали прилику да се упознају са историјским црквама Пећке патријаршије, духовним центром Српске православне цркве још од 13. века, која је такође споменик светске баштине Унеска.
У саопштењу се додаје да су епархијски представници изразили захвалност Пилеју у име митрополита Теодосија, захваливши се Светском савету цркава на његовом сталном залагању за унапређење људских права и мира, као и на континуираном интересовању за очување СПЦ на КиМ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала