- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Притисак на Турску због жеље да се прикључи БРИКС-у сличан притиску на Србију

© Sputnik / Sergey Bobylev / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2024
Пратите нас
Однос ЕУ и НАТО према Турској, која је изразила жељу да се прикључи БРИКС-у, сличан је као и према Србији, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Како је рекао, Србији је поручено да ће са њом ЕУ обновити преговоре и да је види као део своје европске породице али да је првенствено неопходно да призна косово и да подржи антируске санкције.
„Такво је то демократско удружење које је створено у интересу друштвено-економског развоја Европе и благостања њених народа које се претворило у својеврсни продужетак САД, а однедавно и НАТО“, истакао је Лавров.
Говорећи конкретно о Турској, руски шеф дипломатије је рекао да НАТО ћути, иако је поменуто да је наводно чланство у БРИКС-у неспојиво са чланством у Алијанси.
Међутим, много гласнији је, према речима Лаврова, био представник Европске комисије који је рекао да би Турска требало да схвати да чланство у ЕУ није спојиво са чланством у БРИКС, већ да сви кандидати за ЕУ треба да се придруже јединственој спољној политици и политици безбедности.
„То је отворена наредба да уколико Турска жели да постане чланица ЕУ, она мора да се придружи антируским санкцијама. Исто то говоре и Србију“, закључио је Лавров.
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2024
РУСИЈА
Лавров: Намере Турске да уђе у БРИКС озбиљне – НАТО није препрека
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала