Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Непостојећа амбасада лажној држави шаље наводну претњу, а цела игра је против – Срба

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаАутомобил немачке амбасаде испред зграде Министарства спољних послова Русије у Москви
Аутомобил немачке амбасаде испред зграде Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
Пратите нас
Од лажних претњи такозване немачке амбасаде у самопроглашеној држави „Косово“ да ће му присуство у Берлинском процесу бити угрожено због забране увоза српске робе, Приштина, наравно, неће имати никакве последице. Критике уопште и не иду на рачун кључног проблема – малтретирања Срба на Косову и Метохији и блокаде дијалога Београда и Приштине.
Овако дописник РТС из Немачке Ненад Радичевић гледа на став те земље да би Приштина требало да укине забрану увоза српске робе на територију Косова и Метохије. Немачка је најавила и санкције које би Приштина требало да претрпи у виду отказивања њеног учешћа у Берлинском процесу.
У случају да Косово не укине забрану увоза робе из Србије, Берлински процес може остати без „најновије државе на Балкану“, наводе из немачке „амбасаде“ на „Косову“ и додају да је Берлински процес једини свеобухватни регионални формат за „свих шест земаља Западног Балкана“.
Овде је у питању један део регионалне сарадње и не бих могао да кажем да Немачка прети Приштини по том питању, али да је у питању својеврсан притисак, то јесте и то је притисак по тачки која званични Београд много не тангира, рекао је Радичевић за Спутњик.
Он објашњава да је Косово блокирало функционисање Цефте као регионалне, економске сарадње на западном Балкану, а да Немачка у међувремену покушава да створи заједничко регионално тржиште као међустепеник за читав регион када је реч о придруживању Европској унији.
© Фото : Uprava carina Republike SrbijeЦЕФТА показала немоћ пред таксама и ванцаринским баријерама
ЦЕФТА показала немоћ пред таксама и ванцаринским баријерама - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
ЦЕФТА показала немоћ пред таксама и ванцаринским баријерама

Игра без граница

Званична власт у Приштини, конкретно Аљбин Курти, не жели да четири и по месеца пре избора ублажи своју запаљиву националистичку реторику усмерену ка Србији и не одустаје од блокирања царина према Србији, објашњава Радичевић.
Због тога је ово нека врста игре. Постоји неколико немачких дипломата, између осталих заменица шефа дипломатије која је задужена за европске послове, и они ургирају да се тај проблем реши. Ипак, ја не видим ту неки огроман притисак, будући да уз сво то ургирање увек иде и истицање да Немачка изузетно подржава Косово и све оно шта се на Косову дешава. Некако, уз тај немачки „љутити“ став, увек иде и додатак да Приштина не би требало да се љути због тих притисака јер је Немачка беспоговорно подржава у свему, закључује Радичевић.

Самопрокламована амбасада

Филозоф са Института за политичке студије Александар Лукић сматра да се уопште не може говорити о претњама немачке амбасаде, јер се о немачкој амбасади и не ради. Будући да Косово није држава, ни немачка испостава не може бити амбасада. Он сматра да би исправније било рећи да је реаговала само такозвана немачка амбасада, која се налази на територији такозване државе, а у којој представници немачке државе себе сматрају амбасадорима или дипломатама.
Он такође сматра да су све „претње“ упућене Косову само декларативне и форме ради изречене, како би западне бирократе „опрале руке“ од одговорности.
Оно што је посебно упечатљиво у тој изјави јесте да се без обзира на те пацке које такозвано Косово добија, оно се и даље назива „најновијом државом на Балкану“ и уврштава у шест земаља опет једног погрешног појма, односно западног Балкана. То је нешто што у реалности не постоји и то је имагинарни политички термин, јер је географски западни Балкан нешто сасвим друго од онога шта му се у политичком смислу приписује. То је још један неприхватљив појам у свему томе, рекао је Лукић за Спутњик.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасада Немачке у Београду
Амбасада Немачке у Београду - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
Амбасада Немачке у Београду

Уједињене нације су ипак јаче

У изјави немачких дипломата се спомиње да ће се они потрудити да се уклони УНМИК, односно мисија Уједињених нација на Косову, као и Цефта. Лукић сматра да је Приштина блокирала нешто око процеса одлучивања унутар Цефте, тиме угрозивши Берлински процес.
УНМИК заправо не може да се уклони, зато што је то дефинисано резолуцијом Уједињених нација. Они желе да уклоне УНМИК да би, како кажу Немци, „Косово могло да представља себе“, иако то није могуће. Очигледно се ради о некој игри где Косово нешто блокира како би избацило УНМИК, а онда им Немци кажу „па немојте да блокирате, будите добри, ево ми ћемо избацити УНМИК“. Мени се чини да се цела та игра врти око тога.
И поред силних настојања да се у оквиру Берлинског процеса избаци УНМИК из игре, он је заправо тај који у међународним односима једини може да представља Косово и Метохију и то је јасно назначено и стриктно стоји у резолуцији 1244, закључује Лукић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала