- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили шта стоји иза мистериозног „ванземаљског“ звука у Маријанском рову

CC BY 2.5 / Wikipedia / Маријански ров
Маријански ров - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2024
Пратите нас
Научници су дуго заинтересовани за Маријански ров, једно од најдубљих и најмање истражених подручја на Земљи, са дубином од скоро 11 километара, где су 2014. године снимљени мистериозни звуци у трајању од 2,5 до 3,5 секунде.
Названи "биотвангс", ови језиви звуци збунили су стручњаке, подстакли спекулације о њиховом пореклу, чак довели до страха од присуства ванземаљаца.
У почетку, ови звуци, снимљени током акустичких истраживања помоћу подводних једрилица, укључивали су дубоко стењање и метални звук на крају, у распону од 38 херца до 8000 херца.
„Веома су другачији, са свим овим лудим деловима. Нискофреквентни део цвиљења типичан је за китове усане, и то је врста звука која га чини јединственим“, приметила је Шерон Нојкрк, научница за морску биоакустику са Државног универзитета Орегон (ОСУ).
У то време, њен тим је сугерисао да би звуци биотванга могли бити нова врста позива китова, иако је тачан извор остао нејасан.

Ко су прави кривци

Деценију касније, научници из америчке НОАА поново су се позабавили мистеријом биотванга. Комбиновали су визуелне и акустичне податке да би утврдили његово порекло. „Претпостављало се да га је произвео кит усан, али без визуелне провере било је немогуће одредити врсту“, рекла је др Ен Ален, која је водила студију објављену у часопису Frontiers in Marine Science.
Истраживање је закључило да иза ових чудних звукова стоје Брајдови китови, а не непознати усамљени кит усан.
Брајдови китови, који се обично налазе у топлим океанима широм света, примећени су у близини Маријанских острва, а снимак потврђује њихове препознатљиве позиве. Да би то додатно потврдили, научници су користили вештачку интелигенцију. Користили смо комбинацију метода означавања ручног и машинског учења, објаснили су аутори студије.
Иако је тачна сврха ових јединствених звукова китова и даље нејасна, Аленова је претпоставила чему би они могли да служе.
„Могуће је да користе биотванг као контакт позив, неку врсту 'Марко Пола' океана", рекла је за Попјулар сајенс. Међутим, потребна су даља истраживања да би се потврдила ова теорија, пише Дејли мејл.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала