Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вишковић отворио Дане Српске у Србији: Срце Српске куца за Србију

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆДани Српске у Србији
Дани Српске у Србији - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2024
Пратите нас
Манифестацију која потврђује српско јединство и јача везе српског народа са обе стране Дрине - 12. "Дане Српске у Србији", свечано је вечерас у Београду отворио председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, уз поруку да је Србија Републици Српској путоказ и старији брат.
Скуп у Народном позоришту почео је химнама уз благослов патријарха српског Порфирија, а чије је речи пренео епископ хвостански Алексеј.
У име Србије говорио је први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали, који је као изасланик председника Србије Александра Вучића нагласио да су Дани Српске у Србији много више од догађаја - "они су симбол нашег постојања, наше историје, наше културе и наших дубоких корена које моћна Дрина не раздваја, већ напаја".
Вишковић који се обратио у име председника РС Милорада Додика, рекао је да ће у идућих неколико дана у 12 градова широм Србије бити представљени разни културни, туристички и привредни потенцијали Републике Српске али и могућности за инвеститоре из Србије.
"Србија је наш најзначајнији партнер, али изнад свега пријатељ и савезник. Наш највећи спољнотрговински партнер, али и инвеститор", рекао је Вишковић и додао да ће неки рећи да у политици и међудржавним односима нема пријатељства, већ само интереса.
"Међутим, Република Српска и Србија доказују управо супротно, искрено јединство, пријатељство и партнерство", нагласио је он и додао да су везе Србије и Републике Српске тренутно најбоље у историји захваљујући председницима Александру Вучићу и Милораду Додику.
© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆДани Српске у Србији
Дани Српске у Србији - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2024
Дани Српске у Србији
Председник владе РС је поручио да срце Републике Српске куца за Србију, која је њен чувар, и нагласио да не постоји ништа што може избрисати осећај међусобне привржености и јединства.
Вишковић је подсетио да постоје стални притисци којима смо изложени и да притисак трпе и политичка руководства нашег народа са обе стране Дрине да се на силу изјасне за кога су, за једне или друге, терајући нас да заузмемо страну у сукобу хиљадама километара далеко од нас.
"И у том смислу и у том искушењу ми ћемо следити Србију. Србија је наш путоказ, наш старији брат који ће знати како да се изнесе и са овим изазовом, тражећи најбоље решење интереса за целокупни српски народ. Никада не заборавимо, Србија чува РС и у формалном и у правном смислу као гарант Дејтонског споразума, Србија има и право и обавезу да се пита за положај РС и нико то не може да јој забрани", нагласио је Вишковић и подсетио да РС и Србија интензивно развијају више великих значајних пројеката.
Подсетио је да је недавно на Свесрпском сабору усвојена "Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа", а да институционални темељ сарадње представља Споразум о специјалним паралелним везама.
"Српској и Србији не треба никакав папир да би били једно", рекао је он и додао да смо ми у нашим срцима и душама једно национално биће.
"То ниједна граница, ни једна препрека не може да надвлада. Иако административно раздвојен у две државе, овај народ живи и функционише као једна целина. Знате, увек је најјаче оно што осећате у срцу. А наше куца за Србију. Као што оно у Србији куца за нас", рекао је Вишковић и нагалсио да осећај међусобне привржености и јединства ништа не може да избирише.
© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆДани Српске у Србији
Дани Српске у Србији - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2024
Дани Српске у Србији
Синиша Мали је нагласио да су Дани РС у Србији прилика да заједно погледамо у будућност и размислимо о томе шта још заједнички можемо да постигнемо.
Наша највећа снага је, како је нагласио, у нашем јединству, нашој љубави према свом народу и према свом наслеђу.
"Данас је Србија јака, стабилна, економски и привредно оснажена и има снаге да брине о свом народу, где год он живео. Наш народ са друге стране Дрине зна да увек може да се ослони на Србију, баш као што и ми можемо да се ослонимо на РС. Упркос свим проблемима који нас не заобилазе већ деценијама, ми и даље стојимо чврсто заједно јер наша снага управо и јесте у нашем заједништву", навео је Мали.
Мали је подсетио да од 2013. године, "Дани Српске" непрестано сведоче о снази везе која постоји између РС и Србије, али и о нашој одлучности да те везе стално јачамо и продубљујемо.
"Кроз богату српску историју, многи великани су се дивили храбрости српског народа, па су тако за Србе говорили да су "самопоуздан и мирољубив народ", "поносан али не и охол", "храбар толико да та храброст сеже до јунаштва", затим "непобедив и дисциплинован", рекао је Мали и подсетио да је наш храбри српски народ, који је толико страдао и борио се да преживи, створио као своју сигурну кућу - РС.
"Председник Вучић посебно је поносан, на осећај братског заједништва, који никада не слаби, без обзира на све изазове са којима смо се суочавали кроз историју", рекао је Мали и додао да смо ми, са обе стране Дрине један исти народ са истом жељом да заједничку будућност учинимо што светлијом.
Домаћин манифестације, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић навео је да манифестација има за циљ очување српског јединства, нашег писма и језика, као и јачање односа наше Србије и наше Републике Српске.
Дрина је артерија српског заједништва, једног јеизка и писма једне вере и молитве, рекао је Цицовић и подсетио на значај јединства Србије и РС и у тешким временима као и на чињеницу да од Србије траже да се одрекне своје колевке Косова и Метохије, од РС да се одрекне себе саме, док од Србије и Српске траже да се међусобно одрекну једна друге.
"Јединство народа и државног руководства Србије из Српске исказано Декларацијом свесрпског сабора 8. јуна ове године и потврђено заједничким пројектима у свим областима људског деловања јасна су и јака порука и пут јединственог одговора на сваки изазов и сваку претњу", рекао је Цицовић.
Манифестација која доноси дух српског народа из Републике Српске, следи управо након прослава 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Поред Београда одвијаће се у Новом Саду, Зрењанину, Врању, Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Нишу, Пожаревцу, Суботици, Сомборо и Сремској Митровици.
Дани Српске у Србији покренути су 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на нов и јединствен начин представи РС и њени потенцијали.
У циљу промоције кроз различите програмске активности подстиче се размена културних остварење и културне баштине, представљање природних лепота, туристичких места и рута, угоститељства, кулинарства и вина. Манифестација је прилика и за промоцију привредних потенцијала, науке и културе Српске.
Свечаности у Народном позоришту присуствовали су бројни министри у Влади РС, као и министри у Влади Србије Никола Селаковић, Дејан Ристић, Новица Тончев, посланици, званице из култуног и политичког живота.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала