- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Да ли ће нам бити потребни кишобрани и дебеле јакне: РХМЗ објавио прогнозу до краја марта

© Sputnik / Dmitry MakeevЈесен
Јесен - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
Пратите нас
Након михољског лета у октобру, очекује нас блага зима, а прве јутарње мразеве можемо очекивати тек у трећој декади јануара, каже се у дугорочној прогнози до марта идуће године коју је објавио Републички хидро-метеоролошки завод (РХМЗ).

ОКТОБАР

Према прогнози у већем делу Србије очекује се топлији и просечно влажан, а у iсточној и jужној Србији топлији и сувљи октобар. Средња минимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за степен до два у односу на вишегодишњи просек.
У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха око 10,5 степени, што је за степен или два више него што је вишегодишњи просек. У Београду и широј околини очекује се да ће средња максимална температура ваздуха током октобра бити око 19 степени.
У већем делу Србије месечна сума падавина током октобра биће од 5 mm до 10 mm нижа у односу на вишегодишњи просек.

НОВЕМБАР

И у новембру време ће бити топлије од уобичајеног са просечним падавинама.
Средња минимална температура ваздуха у новембру биће изнад вишегодишњег просека. У Београду и широј околини предвиђа се вредност новембарске средње минималне температуре ваздуха око 5,1 степен. Средња максимална температура ваздуха у новембру биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим око 0,5 степени у односу на вишегодишњи просек.
У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током новембра биће око 11,4степени.
У целој Србији месечна сума падавина током новембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку до 5 mm нижим у односу на вишегодишњи просек.

ДЕЦЕМБАР

Децембар ће такође бити блажи и просечно влажан.
Средња минимална температура ваздуха у децембру биће изнад вишегодишњег просека.
У Београду и широј околини предвиђа се вредност децембарске средње минималне температуре ваздуха око 1,3 степени. Средња максимална температура ваздуха током децембра биће око 7,2 степена. Месечна сума падавина током децембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима до 5 mm вишим у односу на вишегодишњи просек.

ЈАНУАР

Слична прогноза је и за први месец идуће године када ће време бити блаже од уобичајеног. Ипак, у трећој декади јануара могући су умерени до јаки јутарњи мразеви.
Средња минимална температура ваздуха у јануару задржаваће се у границама вишегодишњег просека. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха у јануару биће изнад вишегодишњег просека, око 5,9 степени.
У целој Србији месечна сума падавина током јануара задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима до 5 mm нижим у односу на вишегодишњи просек.

ФЕБРУАР

Иако се очекује блажи фебруар од убичајеног, у првој половини месеца могући су умерени јутарњи мразеви.
Средња минимална температура ваздуха у фебруару биће један до два степена изнад вишегодишњег просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха у фебруару биће изнад вишегодишњег просека, око 9,5 степени. Месечна сума падавина током фебруара биће у границама вишегодишњег просека.

МАРТ

У већем делу Србије март ће бити блажи и сувљи.
Средња минимална температура ваздуха у марту биће изнад вишегодишњег просека. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха око 5,4 степени, а средње максималне температуре ваздуха око 14 степени.
У већем делу Србије месечна сума падавина током марта биће испод вишегодишњег просека.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала